Eén minuut eerlijkheidBjörn Sortland

Terug naar lijst
 

Eén minuut eerlijkheid

Titel: Eén minuut eerlijkheid
Auteur: Björn Sortland
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 563 7911 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde maakt blind

Het omslag van ‘Eén minuut eerlijkheid’ is opvallend: een groot oog dat je van dichtbij, recht aankijkt. De titel staat er in kleine letters overheen. Is dat oog zoveel belangrijker dan de titelwoorden? Zijn ogen eerlijker dan woorden? Het zijn vragen die je nieuwsgierig maken naar het verhaal achter dit omslag.

Het is 27 maart, eerste paasdag. Een ik-figuur stapt in een taxi en wil zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hij of zij is net teruggekomen van een reis en weet dat deze dag de belangrijkste van zijn/haar leven is.

Het verhaal maakt vervolgens een sprong terug in de tijd, naar zaterdag 12 maart. In korte hoofdstukjes leer je de 17-jarige ik-figuur, de Noorse Frida Riis kennen. Frida ontdekt dat ze een ontsteking aan haar ogen heeft, die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door bacteriën. Als ze niet snel behandeld wordt, is er een kans op blijvende schade.

Het bericht over haar ogen overvalt Frida. Ze is toch al in de war omdat haar vader nog niet zo lang geleden bij haar moeder en haar is weggegaan.

‘Ik moet iets doen. Het zijn mijn ogen, het is mijn leven. Ik kan niet gaan zitten wachten. Op wat? Tot het beter gaat? Tot het slechter gaat? Het is allebei even erg.'

Frida besluit op reis te gaan. Ze gaat naar Florence, de stad waar alles nog goed was tussen haar ouders. In Florence ontmoet ze de iets oudere Jakob. Hij komt net als Frida uit Noorwegen en is in Italië om beroemde kruisigingschilderijen te bekijken waarover hij een artikel wil schrijven. Frida en Jakob trekken samen verder; van Italië naar Frankrijk, van schilderij naar schilderij. Jakob, die heel veel weet van de schilderkunst, vertelt en Frida, inmiddels verliefd, luistert gretig naar zijn verhalen. De onzekere Frida, die zichzelf voortdurend vragen stelt en worstelt met termen als waarheid en leugen, is blij dat ze haar aandacht op iets anders kan richten dan op de problemen met haar ogen en ouders.

De Noorse Björn Sortland weet met de opbouw van zijn verhaal spanning op te roepen. Door steeds even terug te keren naar die eerste paasdag en steeds iets meer informatie te geven over het eind van Frida’s reis, blijf je doorlezen. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de veertien dagen voorafgaand aan Pasen, verwijst ook naar het verhaal over de kruisiging van Jezus. Aan de hand van 34 kruisigingschilderijen bespreekt Jakob niet alleen de geschiedenis van de schilderkunst, maar ook die van het christendom. Doordat in het boek mooie afbeeldingen van de schilderijen zijn opgenomen, kan je met Frida meekijken.

Een verhaal dat doet denken aan ‘De wereld van Sofie’ (geschiedenis van de filosofie), maar een stuk smeuïger is.

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.