Eén mens is genoegEls Beerten

Terug naar lijst
 

Eén mens is genoeg

Titel: Eén mens is genoeg
Auteur: Els Beerten
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 448 2183 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Geen kans om te schitteren

Juliette komt uit een muzikale Vlaamse familie en is volgens haar vader ‘geboren om te schitteren’. Ze zingt prachtig en staat van jongs af aan met haar vader en broer Louis op het podium. Het is dan ook niet verrassend dat ze een carrière in de muziek ambieert.

De onstabiele factor in het gezin is de moeder, over wie Louis zegt: ‘Zoveel circus in één mens, het is om rillingen van te krijgen. Op een keer gebeuren er nog ongelukken.’ De moeder zorgt voor een nare, benauwende sfeer in het gezin, die schrijfster Els Beerten goed weet over te brengen. In plaats van haar kinderen troost te bieden als hun vader overlijdt, is de moeder alleen maar bezig met zichzelf en met mannen.

En Louis krijgt gelijk. Van de werkgever van haar moeder hoort Juliette: ‘Excuseer mij dat ik het zeg, maar uw moeder heeft een groot kwaad begaan, kind.’ Het gevolg van dit ‘groot kwaad’ is dat Juliettes zusje Mia overlijdt. Daarna doet Juliette zoiets vreselijks dat ze in een inrichting belandt. Als ze vrijkomt en haar leven in haar oude omgeving niet op de rit krijgt, verhuist ze samen met Louis van Belgisch Limburg naar het westen van België.

‘Eén mens is genoeg’ is in het Vlaams geschreven. Dit is even raar, maar het ‘ge’ en ‘gij’ went snel. Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel volg je Juliettes jeugd tot het moment waarop ze met haar broer verhuist. In het tweede deel is het even omschakelen. Hier ligt de nadruk meer op Louis en Wilfried, een café-eigenaar die vroeger op hoog niveau wielrende. Dat het niet enkel draait om Juliettes zware leven, zorgt voor wat lucht in het verhaal.

Behalve haar broer heeft Juliette geen mensen op wie ze kan terugvallen, tot ze Wilfried ontmoet. Hij neemt haar zo nu en dan mee voor een uitstapje, en het geduld dat hij met haar heeft is bewonderenswaardig. De twee hebben een pijnlijke gelijkenis. Van een muzikale carrière is na het overlijden van Juliettes vader niets meer terecht gekomen. Haar droom is geruïneerd. En Wilfried moest zijn wielrencarrière beëindigen, om bij te springen in het café van zijn familie.

In een verhaal verwacht je vaak dat het goed afloopt met het hoofdpersonage. Dit geldt voor ‘Eén mens is genoeg’ niet helemaal, wat het boek juist bijzonder maakt: Juliette is ongelukkig en daar heb je het als lezer maar mee te doen. Ze sluit ze zich af voor de wereld om haar heen. Hoewel je zou willen dat er iets gebeurt waardoor ze weer met plezier kan zingen en kan genieten van uitjes met Wilfried, past het beter in dit beklemmende verhaal dat dit níét gebeurt. Desondanks geeft de laatste zin hoop voor Juliettes leven ná dit boek. Zou ze uiteindelijk toch het geluk vinden?

Karine.

Leestip: Wil je een heel ander boek lezen over een bijzondere band tussen een broer en zus? Lees dan ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.