Eén been, stokkebeenPaul Biegel

Terug naar lijst
 

Eén been, stokkebeen

Titel: Eén been, stokkebeen
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: Holland, 2002
ISBN: 978 90 251 0882 3
Illustraties: Tineke Meirink

Terug naar lijst

Rovers, ridders en rollebollende varkens

Misschien ken je Paul Biegel wel van zijn spannende, sprookjesachtige verhalen, zoals 'Het sleutelkruid' en 'Virgilius van Tuil'. Maar wist je dat hij ook gedichten schrijft? Daarin komen minstens zoveel rare figuren en gekke beesten voor! Pissebedden en pestkoppen, soldaten en schoorsteenvegers, rovers en ridders, kikkers en karekieten…je komt ze allemaal tegen in de verzamelbundel 'Eén been, stokkebeen'. Hierin staan de mooiste gedichten van Paul Biegel bij elkaar.

De 63 voorleesversjes in 'Eén been, stokkebeen' heten niet voor niks 'voorleesversjes'. Ze zijn namelijk het leukst als je ze hardop (voor)leest. Dan hoor je het ritme en de klank pas goed. Sommige doen denken aan rijmpjes zoals je ze op het schoolplein hoort tijdens het touwtje springen of hinkelen. Net als bij die rijmpjes kun je bij de versjes van Paul Biegel op elk woord een stap zetten. Voor je het weet blijft zo'n versje de hele weg van huis naar school in je hoofd zitten.

De meeste versjes in het boek zijn niet langer dan zes regels. Maar meer zinnen heeft de dichter ook niet nodig om je te vertellen over het monster Blal, een stad vol krekels of de kattenpoes van Jantje. Soms is het wel jammer dat je zo snel weer bij de laatste regel bent. Gelukkig kun je dan nog altijd genieten van de erg grappige tekeningen van Tineke Meirink. Bij elk versje maakte zij een plaatje dat er precies bij past.

De gedichtjes van Paul Biegel zijn prettig om te lezen. Dit maakt ze ook erg geschikt om voor te lezen aan peuters en kleuters. Je begrijpt de rijmpjes meteen en zo kun je de woorden door je hoofd laten dansen, als hinkelende en springende kinderen op het schoolplein.
In sommige versjes speelt de schrijver met woorden. Daardoor kun je op het verkeerde been gezet worden. Johanna Kruit schreef niet voor niets: 'Een dichter is een tovenaar, hij tovert woorden aan elkaar'. En dat is precies wat Paul Biegel doet, lees maar:

'Daar sprong de rover Kaarsendover
op zijn paard het zeegat over
van Calais naar Dóóóver.

Maar halverwege riep de rover
ben ik 't water nog niet over?
Hee, ligt Dover zóóó ver?'

De meeste versjes uit 'Eén been, stokkebeen' komen uit 'De Kukelhaan', een eerder boek van Paul Biegel. Ze zijn op muziek gezet en er is een cd van gemaakt. Kijk op www.mirasound.nl/junior hoe je de cd kunt bestellen.

Uitgeverij Holland breidt deze reeks uit met versjesboeken van andere schrijvers. 'De aard van het beestje' door Hans Andreus en 'Een schelp aan je oor' door Harriet Laurey kun je al lezen. Ook in deze boeken zorgde Tineke Meirink voor de illustraties.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.