Dwars door het glasTon van Reen

Terug naar lijst
 

Dwars door het glas

Titel: Dwars door het glas
Auteur: Ton van Reen
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3691 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Wegvliegen met de doden

Opeens staat hij daar, midden in de kamer. Even denkt Esther dat ze droomt, maar het is echt waar. Haar overleden neef Paul, met wie ze altijd speelde, staat tegenover haar. En daar blijft het niet bij. Kort daarna volgen er meer ontmoetingen met familieleden die niet meer leven.

‘Esther liep naar de woonkamer. Ze schrok zich te pletter. In een stoel zat een meisje, net zo oud als zijzelf. Ze droeg een jurk tot over haar knieën en ze had raar haar met vlechtjes. Zoals op oude foto’s van Esthers moeder. Het meisje kwam Esther bekend voor. ‘Wie b-ben jij?’ stamelde ze. ‘W-wat doe je hier?’ (…) ‘Ik ben Leentje, de zus van je moeder. Dat weet je toch wel!’ Geschrokken deed Esther een stap achteruit. Ze trok wit weg. ‘Leentje is al heel lang dood. Ik ken haar van foto’s. Ze stierf toen mijn moeder zeven was.’ ‘Dat klopt,’ zei Leentje. ‘Ik was tien.’

‘Dwars door het glas’ van Ton van Reen gaat over Esther. Het gaat niet zo goed met haar. Ze kwakkelt met haar gezondheid en lijkt maar niet beter te worden. Ze moet naar het ziekenhuis voor onderzoek, waarna duidelijk wordt dat ze ernstig ziek is. Tijdens haar ziekte krijgt Esther regelmatig bezoek van overleden familieleden; haar neef Paul, haar tante Leentje, Joop, de jong gestorven broer van haar opa, en ook haar opa zelf. Deze familieleden, die alleen Esther kan zien, praten niet alleen met haar, maar nemen haar ook mee op ontdekkingstocht door het huis. Ze laten haar spullen zien die nog van hen zijn geweest. Op die manier komen er bij de doden én bij de levenden allerlei familieverhalen los.

Joop vond de dood in een ongeluk met zijn motor, nog voor Esther geboren werd. Tijdens zijn leven droomde hij van het bouwen van vliegtuigen. Nu wil hij alsnog een vliegtuig bouwen. Dan kunnen ze daar met z’n allen mee wegvliegen…

‘Dwars door het glas’ is een toegankelijk boek zonder hocus-pocus of moeilijk gedoe. Het is niet zwaar, niet zweverig en al helemaal niet zielig. Maar helaas is het ook niet zo diepgaand. Zo gaan de gesprekken tussen Esther en haar overleden familie nauwelijks over de dood of hoe het is ‘daar aan de andere kant’ en komen ze vaak wel erg gewoontjes over. Ook het contact tussen Esther en haar levende familie heeft weinig diepgang. Het boek blijft daardoor wat aan de oppervlakte. Geen ramp, want het blijft een prima leesboek. Maar ook niet meer dan dat.

Meer informatie over Ton van Reen en zijn boeken vind je op www.tonvanreen.nl.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.