Dummie de mummie en de gouden scarabeeTosca Menten

Terug naar lijst
 

Dummie de mummie en de gouden scarabee

Titel: Dummie de mummie en de gouden scarabee
Auteur: Tosca Menten
Uitgeverij: Van Goor, 2009
ISBN: 978 90 475 0880 9
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Plofzak Drollemans!

Heb je ooit wel eens van het plaatsje Polderdam gehoord? Nee? Dat kan best kloppen, want Polderdam is het saaiste dorp van het land. Of misschien zelfs wel het saaiste dorp van de hele wereld. Tenminste, dat vindt Goos. Samen met zijn vader Klaas woont hij er, en iedere dag gebeuren er alleen maar heel normale dingen. Tot Goos op een dag zijn slaapkamer binnenloopt en daar iets vindt dat alles verandert.

Vol afschuw deinsde hij achteruit. In zijn bed lag iets. Of iemand. Of meer iets dan iemand. Hij schudde met zijn hoofd, maar dat maakte niet uit. Hij kneep zijn ogen dicht, maar toen hij ze weer opendeed, lag het ding er nog steeds. Het leek precies op het ding op een poster in zijn klas. Dat was een mummie. In zijn bed lag een mummie. Een múmmie?

In het bed van Goos ligt een échte, levende mummie. Vierduizend jaar geleden overleed in Egypte een jongen met de lange en moeilijke naam Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni. Omdat hij de zoon van de farao was, werd hij gebalsemd en in linnen gewikkeld. Ook kreeg hij de scarabee van Mukatagara mee om hem op weg naar het dodenrijk te beschermen. En het komt door die scarabee en een ingeslagen bliksemflits dat de mummie nu weer leeft.

Natuurlijk schrikken Goos en Klaas zich eerst helemaal rot, maar daarna besluiten ze om de mummie te helpen. Ze noemen hem Dummie, naar de beginletters van zijn naam, en zeggen tegen iedereen dat hij een verre achterneef uit Egypte is die verbrand is. Maar zal iedereen dat ook echt geloven? Want Dummie maakt het Goos en Klaas nog best lastig: in ‘Dummie de mummie en de gouden scarabee’ wil hij graag met Goos mee naar school, en in ‘Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet’ wil hij samen met Goos en Klaas op vakantie naar Egypte. Maar het hoofd van de school is een vreselijk mens, en Egypte is na vierduizend jaar natuurlijk helemaal veranderd…

Lees jij het liefst gekke, grappige boeken die ook nog eens heel spannend zijn? Ga dan snel naar de bieb of een boekwinkel en haal de ‘Dummie de mummie’-boeken van Tosca Menten! Het verhaal klinkt hier misschien nogal vreemd, maar tijdens het lezen vergeet je al snel dat het eigenlijk niet kan, een levende mummie, en leef je van begin tot eind mee met alle avonturen. Dummie zet zowel Polderdam als Egypte flink op z’n kop en dat zorgt soms voor zulke hilarische momenten (én zelfverzonnen scheldwoorden van Goos en Klaas!) dat je er vaak hardop van gaat lachen. Zoals Dummie zou zeggen: ‘gheel ghoed’ dus deze serie, ‘is leuk!’ Ghoera!

Marlous.

Lees hier de column die Tosca Menten schreef voor Leesfeest, over het maken van de ‘Dummie de mummie’-boeken!

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.