DuivendropDirk Weber

Terug naar lijst
 

Duivendrop

Titel: Duivendrop
Auteur: Dirk Weber
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0582 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Achter gesloten deuren

‘Heb ik me ooit afgevraagd wat er achter de kazernemuur is? Ik heb in ieder geval nooit moeite gedaan om het te weten te komen.’ Alexander houdt zich normaal gesproken altijd netjes aan de regels en doet geen gekke dingen. Maar sinds hij heeft ontdekt dat er achter de kazernemuur geheimzinnige dingen gebeuren, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij móet op onderzoek uit.

In zijn boek ‘Duivendrop’ vertelt Dirk Weber het prachtige verhaal van de elfjarige Alexander. Alexander is een keurige jongen die het goed doet op school en netjes naar zijn strenge ouders luistert. Hij wordt niet gepest, maar echte vrienden heeft hij ook niet. Hij is anders dan de andere kinderen en ‘als je anders bent, dan moet je oppassen.’ Als hij uit school komt, helpt hij zijn moeder in het bejaardentehuis of zijn vader in het duivenhok. Of hij gaat Rex, de hond van de buurvrouw, uitlaten.

Erg spannend is zijn leventje dus niet, totdat Blanche – Alexanders witte duif – niet terug naar huis komt. Alexander is bang dat hij zijn vriendje kwijt is, maar wanneer hij met Rex langs de kazernemuur wandelt, hoort hij ‘duiven koeren en klepperen’. Even later vliegt Blanche over de muur. Alexander is blij, maar een paar dagen later gebeurt hetzelfde. Wat is er toch achter die muur? Alexander kan er alleen achter komen door over de muur te gluren. Hij klimt op zijn fiets en trekt zich op de muur. En wat ziet hij? ‘Een binnenplaatsje met links en rechts een deur en tegen die muur een wankele stapel van vuilnisbakken en daarbovenop een jongen. Hij ziet er vreemd uit, met raar haar en ouderwetse kleren.’

De jongen heet Jubes en woont in de kazerne waar hij een heel streng leven leidt, veel strenger dan het leven van Alexander. De kazerne is een afgesloten plek waar niemand – behalve de bewoners – mag komen. ‘Binnen is binnen, buiten is buiten.’ Jubes en Alexander mogen niet met elkaar praten, maar via geheime briefjes die ze over de muur gooien kunnen ze toch iets afspreken. Alexander is aan een groot geheim begonnen. Hij verzint smoezen en bedenkt plannen om zoveel mogelijk met Jubes in contact te komen. En Jubes werkt net zo hard mee. In het diepste geheim laat hij Alexander de kazerne van binnen zien, waar zelfs een dropfabriek is.

‘Duivendrop’ is een geweldig boek. In korte, krachtige hoofdstukken beschrijft Dirk Weber de bijzondere vriendschap tussen Jubes en Alexander. En het verhaal – dat spannend, ontroerend en grappig tegelijk is – is heel mooi en helder geschreven. Al vanaf de eerste pagina grijpt het boek je en wil je het het liefst in een keer uitlezen om erachter te komen wat er met de vrienden Jubes en Alexander gebeurt. Een echte aanrader dus!

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.