DuivelmaekerBianca Mastenbroek

Terug naar lijst
 

Duivelmaeker

Titel: Duivelmaeker
Auteur: Bianca Mastenbroek
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2015
ISBN: 978 90 5116 513 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Middeleeuwse monsters en hedendaagse problemen 

Waanbeelden, rondspokende duivels, nachtmerries: Faye heeft er allemaal last van. Ze ziet steeds vaker verschrikkelijke monsters - duivels, noemt ze hen - om haar heen. In eerste instantie denkt Faye dat het een bijwerking is van de nieuwe medicijnen die ze slikt, maar als de huisarts haar doorverwijst naar een psycholoog, krijgt Faye steeds meer het idee dat ze gek aan het worden is.

De psycholoog merkt op dat de duivels die Faye ziet wel heel erg op de monsters van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch lijken. Hebben jullie wel eens van hem gehoord? Zijn schilderijen zitten vol met allerlei gekke en fantasierijke wezens! Faye droomt steeds vaker over deze schilder, ook wel Joen genoemd, ze lijkt zelfs zijn verleden opnieuw te beleven. Hun levens raken steeds meer met elkaar verstrengeld. Faye snapt er helemaal niks van, wat heeft dit te betekenen?

Dat was bizar! Ik zat gewoon in de huid van die Joen. Veel heb ik niet van hem gezien, behalve zijn lange vingers. Waarom droomde ik over hem? Het was een rare gozer, met een rare familie, rare kleren, rare kapsels, in een rare stad waar nog een heleboel rare mensen rondliepen. Nou ja, raar... ánders. Ouderwets. Middeleeuws.

Hoewel Faye het hoofdpersonage is, wordt het verhaal verteld vanuit twee perspectieven: dat van Faye en dat van de middeleeuwse schilder Joen. Ook hij heeft 500 jaar geleden last gehad van dezelfde duivels als Faye. Faye realiseert zich dat Joen zijn hele leven heeft gestreden tegen hetzelfde kwaad en dat deze strijd nog niet voorbij is. Maar waarom is Faye degene die de duivels ziet? Kan het soms te maken hebben met het geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Faye besluit daarom het raadsel van Joens duivels op te lossen: ze moet de drie verborgen sleutels vinden. 

'Duivelmaeker' van Bianca Mastenbroek kan gezien worden als een combinatie tussen een psychologische thriller en een historische roman, met een vleugje horror. Feit en fictie worden afgewisseld en zorgen voor een spannend en leerzaam boek. Het boek zit vol geheime aanwijzingen die je helpen om samen met Faye het mysterie te ontrafelen. Daarnaast zit het boek vol feiten over de schilder Jheronimus Bosch, maar ook over de tijd waarin hij leefde en de stad ’s Hertogenbosch waar hij woonde. In het midden van het boek zijn drie van zijn schilderijen te zien die je als lezer goed kan bestuderen.

Hou jij van spannende en mysterieuze verhalen en wil jij samen met Faye de drie sleutels zoeken en de duivels verdrijven? Dan is 'Duivelmaeker' echt iets voor jou! 

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.