DubbelzusKarel Verleyen

Terug naar lijst
 

Dubbelzus

Titel: Dubbelzus
Auteur: Karel Verleyen
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2007
ISBN: 978 90 590 8224 3
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Twee druppels water

Droom jij er ook wel eens van om een tweelingbroer of -zus te hebben? Dan ben je niet de enige! Misschien ken je de film ‘The Parent Trap (Dubbel en Dwars)', of anders het verhaal van ‘Tom en Thomas', die allebei gaan over een tweeling die vlak na de geboorte gescheiden is en elkaar op 11-jarige leeftijd ontmoet. Het boek ‘Dubbelzus' doet denken aan die films. Het verhaal van de film ‘The Parent Trap' is trouwens nog veel ouder dan de film uit 1998; dat komt uit een Duits boek uit 1949: ‘Das doppelte Lottchen' van Erich Kästner.

Ook in ‘Dubbelzus' van de Vlaamse schrijver Karel Verleyen ontdekt de 12-jarige Siska Thijs dat er een meisje in de stad rondloopt dat precies op haar lijkt. Siska hoort van haar vrienden Gerdjan en Heleen dat ze zich vreemd heeft gedragen in het winkelcentrum. Ze snapt er niets van. Ze is helemaal niet in het winkelcentrum geweest. Van haar gymjuf krijgt Siska een standje, omdat ze in de supermarkt tegen iemand onaardig is geweest. Nu begint Siska te geloven dat er een dubbelganger van haar moet rondlopen.

Vanaf dat moment fantaseert Siska over een dubbelzus. Thuis vertelt ze al haar belevenissen rond het onbekende meisje aan haar moeder. Wanneer Siska het onbekende meisje, May, echt ontmoet, wil haar moeder niet dat Siska's fantasie over een tweelingzus op hol slaat. Mevrouw Thijs praat dan voor het eerst over de periode waarin de jonge Siska en haar tweelingzusje Marthe met hun ouders naar Brazilië gingen en over het dodelijke ongeluk van vader Dirk Thijs en Marthe.

Siska probeert daarna haar hoop op een dubbelzus uit haar hoofd te zetten. Het klikt wel enorm tussen Siska en May, die zich nu ineens niet meer vreemd of onaardig gedraagt, en ze worden dikke vriendinnen. Zou het toch mogelijk zijn dat ze tweelingzussen zijn? Samen met Gerdjan en Heleen proberen de twee identieke meisjes dat uit te zoeken.

Het rare van het verhaal is dat de meiden proberen te achterhalen of Mays vader ook Siska's vader is. Het komt nergens bij hen op dat Siska's moeder dan ook Mays moeder moet zijn. Ook mevrouw Thijs is helemaal niet met haar verloren dochter bezig. Verder zijn de uitleg van mevrouw Thijs over het ongeluk van haar man en dochter (een dreigend vliegtuigongeluk met dodelijke afloop voor de helft van de passagiers) en de geschiedenis van Mays vader (geheugenverlies) een beetje ongeloofwaardig.

Karel Verleyen gebruikt regelmatig Vlaamse uitdrukkingen en woorden, zoals valscherm voor parachute, veld winnen voor dichterbij komen en inhaken voor ophangen (na het telefoneren). De tekst is echter heel goed te begrijpen. De zes leuke zwart-wit illustraties zijn vlot getekend en eenvoudig. Het idee achter ‘Dubbelzus' gaat weliswaar een eind terug in de tijd, maar de zoektocht naar een tweelingzus is ook in dit boek weer erg spannend.

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.