Dromen van dolfijnenGinny Rorby

Terug naar lijst
 

Dromen van dolfijnen

Titel: Dromen van dolfijnen
Auteur: Ginny Rorby
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6968 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Geen dol fijn leven

Het is een droom van veel kinderen om ooit te zwemmen met dolfijnen. Daarover gaat dit boek.

Lily woont samen met haar stiefvader Don en haar broertje Adam. Het leven is niet makkelijk voor Lily. Haar ouders zijn allebei overleden en haar stiefvader is erg druk met zijn werk als chirurg. Daar komt bij dat haar broertje Adam een zware vorm van autisme heeft. Hij kan niet praten, zelfstandig eten of naar het toilet. Hij heeft veel hulp nodig, hulp waarvan Don verwacht dat Lily die aan hem geeft.

Om het leven voor Adam te verbeteren vraagt Don een opvangcentrum voor dolfijnen of hij een keer met Adam langs mag komen. Wellicht is de therapie van trainster Sandi, speciaal voor autistische kinderen, iets voor hem. In het centrum maken Don, Adam en Lily kennis met dolfijn Nori. Zij wordt opgevangen in het dolfijnencentrum. Er worden ook shows gehouden voor publiek.

Adam reageert erg goed op het contact met de dolfijn. Ook Lily vindt het prachtige dieren en gaat graag mee naar het centrum. Omdat Lily vaak voor Adam moet zorgen totdat de hulp komt, gebeurt het regelmatig dat ze te laat op school komt. Daar heeft ze geen zin meer in en dus besluit ze op zo’n dag om te spijbelen. Tijdens het spijbelen ontmoet Lily de blinde Zoë. Ze raken bevriend. Ook zij gaat een paar keer mee naar het dolfijnencentrum. Lily en Zoë vinden de dolfijnen geweldig, maar ze hebben ook medelijden met de dieren. Ze zwemmen in een groot betonnen bassin en zien alleen maar muren. De dolfijnen worden uitgehongerd zodat ze trucjes doen in ruil voor voedsel.

Lily staat voor een moeilijke keuze: komt ze in actie om dolfijn Nori te redden, of houdt ze haar mond zodat haar broertje Adam vaker naar de therapie kan komen? Ze kiest voor het eerste. Nu moet ze alleen nog haar stiefvader weten te overtuigen: ‘Hoe moet ik hem nou laten inzien dat Sandi’s aanpak nergens op slaat en dat het verkeerd is om Nori in gevangenschap en bij haar familie vandaan te halen alleen om Adam een plezier te doen?’

‘Dromen van dolfijnen’ is soms een treurig boek. Er zijn veel momenten waarop je medelijden krijgt met Lily, ze heeft het zwaar te verduren door het gemis van haar ouders en de zorg voor haar broertje. De tekst van Ginny Rorby is best uitgebreid. De auteur heeft veel zinnen nodig om te zeggen wat ze bedoelt. De problemen waar Lily tegenaan loopt zijn uitvoerig beschreven. Het verhaal zet je aan tot denken over het leven van dieren doordat je soms een stukje leest vanuit dolfijn Nori. Het boek laat zien dat je zelf iets kunt bereiken voor een betere wereld.

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.