Dromen van de maanKarel Smolders

Terug naar lijst
 

Dromen van de maan

Titel: Dromen van de maan
Auteur: Karel Smolders
Uitgeverij: Calvis, 2005
ISBN: 9789044805093
Illustraties:

Terug naar lijst

Je vrijheid tegemoet vliegen
 

De zeventienjarige Simon heeft maar één droom: naar de maan. Dan moet je goed je best doen op school en heel hard werken om astronaut te kunnen worden, denk je misschien. Maar het verhaal van Simon speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog; toen kon je nog helemaal niet de ruimte in! Samen met zijn Joodse oom Benno uit Nederland, droomde hij voor de oorlog al over de mogelijkheden om door de ruimte te reizen. Een eerste logische stap in die richting leek volgens Simon piloot worden.

De jonge Simon vervalste papieren, want hij was veel te jong om bij de luchtmacht te mogen. Gelukkig komt hij daar toch terecht en hij blijkt een van de meest getalenteerde vliegers. Tot zover lijkt ‘Dromen van de maan’ een spannend verhaal. Maar er is meer: Simon is Duits. Hij is gestationeerd in België als de oorlog op z’n eind loopt. Zijn veel oudere collega’s zijn moe, verdrietig en beseffen al dat de oorlog verloren is. De meeste worden erg gewelddadig. Dat geldt ook voor het plaatselijke verzet. Aan beide kanten vallen aan het einde van de oorlog enorm veel doden. Simon, die dankzij zijn baan als piloot bij de Wehrmacht niet als soldaat hoeft te vechten, en de Belgische Lena, de dochter van een verzetsstrijder, die Simon’s leven heeft gered, zijn het vechten en moorden zat. Ze doen er samen alles aan om nog meer doden te voorkomen. Dan is er ook nog de ‘Feuerball’, een mysterieus geheim wapen van de Duitsers, waarmee zij de oorlog toch nog hopen te winnen. En het geheimzinnige gezelschap ’Somnium’, dat alle geheimen van Simon lijkt te kennen….

‘Dromen van de maan’ van Karel Smolders is een heel spannend en mooi boek. Het is geschreven vanuit de gedachten en gevoelens van de Duitse jongen. Hierdoor wordt duidelijk dat niet alle Duitsers doorhadden, wat er nou allemaal gebeurde. Simon had geen keus: óf hij moest bij de Hitlerjugend en uiteindelijk als soldaat veel mensen doden, óf hij werd piloot bij de Duitse Wehrmacht. De Duitsers waren niet alleen maar slecht, ze werden voorgelogen en bedrogen door hun leiders. Doordat Simon piloot is heeft hij meer vrijheid. Daarnaast is het boek, door de rol van het geheimzinnige vliegtuig de ‘Feuerball’ en het gezelschap, erg spannend. Wie staat er uiteindelijk aan welke kant? Verhalen en mythen lopen dwars door de realiteit van de oorlog. Het verhaal is zo indrukwekkend, dat het niet zo erg is, dat het taalgebruik niet zo mooi is. Je leest het zo uit!

Iris.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.