DromenSara Zonneveldt

Terug naar lijst
 

Dromen

Titel: Dromen
Auteur: Sara Zonneveldt
Uitgeverij: Van Goor, 2016
ISBN: 978 90 003 4724 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Een verhaal om bij weg te dromen

Het boek ‘Dromen’ – of DrOmEN, zoals het ook wel wordt gespeld – is geschreven door een vijftienjarig meisje, over een vijftienjarig meisje. Als het verhaal in één woord omschreven zou moeten worden, zou dat ‘herkenbaar’ zijn. Dit is echt een boek om bij weg te dromen, en Sara Zonneveldt vervulde hiermee ook nog eens haar eigen droom om op jonge leeftijd al een boek te schrijven én uit te geven.

Lucy is vijftien jaar en heeft als grote droom om later de wereld rond te reizen. Helaas hebben haar ouders andere plannen: zij willen graag dat Lucy later hun café overneemt. Wanneer Lucy een anonieme brief ontvangt die haar aanmoedigt om haar dromen waar te maken, gaat ze samen met haar beste vriendin Karen op zoek naar de schrijver. Ondertussen blijkt dat Lucy’s ouders een groot geheim hebben. De verhaallijnen in het boek – een geheime aanbidder, geheime brieven en ouders die een groot geheim hebben – zijn erg aanlokkelijk en zullen veel meiden meteen aanspreken.

Het geheim van Lucy’s ouders staat centraal in het eerste deel van het boek, maar verdwijnt later naar de achtergrond en wordt ingewisseld door de verhaallijn over de anonieme brieven. Het is enigszins onnatuurlijk dat een onderwerp dat in het begin zo centraal staat, even later al zijn belang verloren lijkt te hebben. Als Zonneveldt ervoor had gekozen om zich te focussen op één onderwerp, had het boek verder de diepte in kunnen gaan, terwijl het nu wat aan de oppervlakte blijft. Hetzelfde geldt voor een aantal overbodige scènes en personages. Al met al zou het boek dus best wat ingekort kunnen worden.

De leeftijd van de schrijfster komt vooral naar voren in het taalgebruik en de schrijfstijl. De tekst bevat veel eigentijdse en ook Engelse woorden, en is geschreven in korte, actieve zinnen. Dit zorgt ervoor dat je bijna door de tekst heen vliegt, zo snel gaat het. De gesprekken zijn soms wel iets te letterlijk neergepend, waardoor het meer lijkt op spreektaal dan schrijftaal. Zonneveldt weet gevoelens van verliefdheid goed te beschrijven en houdt het verhaal luchtig. De nadruk in het boek ligt vooral op de kracht van dromen, wat blijkt uit de titel en uit wat Lucy zegt op de laatste pagina van het boek: ‘Zolang we elkaar doen in dromen lieten zien, was er niemand die ons kon tegenhouden.’ Het is ontzettend knap en bewonderenswaardig dat Zonneveldt met vijftien jaar oud al in staat is om zo’n boek te schrijven, en het belooft veel goeds voor de toekomst!

Naomi.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.