Drie is te veelMartine Kamphuis

Terug naar lijst
 

Drie is te veel

Titel: Drie is te veel
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: Ploegsma, 2019
ISBN: 978 90 216 7957 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Detectives met een missie

De tienjarige Olivier ziet er tegenop om de zomervakantie door te brengen bij zijn oom en tante op Ameland. Zijn vakantie begint ook nog eens vervelend als een meisje op de veerboot nogal kattig tegen hem doet. Dat meisje heet Maddie. Zij kan juist niet wachten om op Ameland haar beste vriendin Klaasje weer te zien. Wat ze dan nog niet weet, is dat ze samen met Olivier en Klaasje een groot avontuur gaat beleven.

‘Drie is te veel’ bestaat uit korte hoofdstukjes, waarin Olivier, Maddie en Klaasje om de beurt hun kijk op de gebeurtenissen geven. Je komt dus van allemaal te weten wat ze denken en voelen. Zo ontdek je bijvoorbeeld waarom Maddie zo onaardig deed tegen Olivier op de boot. Op die manier leer je hen beter kennen en begrijpen. Daarnaast zorgen de verschillende perspectieven soms voor spannende situaties, bijvoorbeeld wanneer één van hen iets meemaakt wat de anderen nog niet weten.

De man kijkt over zijn schouder en pakt dan een grote vlieger uit het rek. Hij draait zich zo dat hij met zijn rug naar de straat toe staat. Olivier kan de vlieger niet meer zien. Stopt hij hem onder zijn jas?

Als Olivier iets verdachts ziet gebeuren bij de souvenirwinkel van Klaasjes moeder is dat het begin van een opwindende missie om de winkel van faillissement te redden. Omdat de hoofdstukjes steeds maar kort zijn, volgen de perspectiefwisselingen elkaar snel op en dat geeft het verhaal lekker veel vaart. Bovendien heeft Martine Kamphuis een vlotte schrijfstijl en weet ze de spanning er goed in te houden door steeds nét genoeg nieuwe informatie te geven. Geleidelijk vallen de puzzelstukjes op hun plek.

‘Misschien is het te moeilijk,’ zegt Olivier. Hij kijkt bedenkelijk. ‘Zou het duur zijn om een detective in te huren?’ ‘We kunnen zelf misschien wel meer dan je denkt,’ zegt Maddie.

De drie detectives maken spannende dingen mee en lijken tot alles in staat om hun missie tot een goed einde te brengen. Ze worden geholpen door een flinke dosis geluk, waardoor het verhaal soms een beetje ongeloofwaardig dreigt te worden. Inbreken en computers hacken gaat bijvoorbeeld verrassend goed, en vaak zijn ze nét op het juiste moment op de juiste plaats om belangrijke informatie op te vangen. Gelukkig zijn hun emoties weer heel herkenbaar. Olivier, Maddie en Klaasje zijn meestal dapper, maar ook wel eens bang of onzeker. Dat kun je je goed voorstellen!

‘Drie is te veel’ is een meeslepend avontuur dat lekker wegleest en je uitnodigt om even te doen alsof je een detective bent! Puzzel je mee?

Anne.

Leestip: Ben jij een echte speurneus? Lees dan ook het meeslepende 'Schat onder de stad' van Jowi Schmitz of het geheimzinnige 'Mark en het mysterie van het boze meertje' van Rik Hoogendoorn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.