Draakje DrukMylo Freeman

Terug naar lijst
 

Draakje Druk

Titel: Draakje Druk
Auteur: Mylo Freeman
Uitgeverij: Clavis, 2013
ISBN: 978 90 448 2024 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Kleine druktemaker

Drie eieren liggen in een drakenhol: eentje roze gespikkeld, eentje blauw gespikkeld en een veelkleurig ei. Mama Draak wacht tot haar eieren uitkomen. Wanneer ze de volgende ochtend wakker wordt, ziet ze een klein draakje met roze vleugeltjes en eentje met blauwe vleugeltjes. Waar is het draakje uit het derde ei?

Je krijgt direct het vermoeden dat het derde draakje anders is dan zijn broer en zus. En dat blijkt ook zo te zijn. Terwijl Draakje Zus en Draakje Broer in de grot rustig met hun eierschalen aan het spelen zijn, vliegt het derde draakje al buiten rond. Hij probeert, net als een jonge hond, in zijn eigen staart te happen. Wanneer hij zijn moeder ziet, vliegt hij onstuimig op haar af. ‘Zijn staartje kwispelt van blijdschap terwijl hij haar knuffelt.’ Mama Draak weet direct hoe ze dit kind moet noemen: Draakje Druk.

Prentenboekenmaakster Mylo Freeman laat op verschillende manieren zien hoe druk het draakje is. Als hij aan tafel zit te wiebelen en wippen, zwiept hij met zijn staart zijn kommetje soep van tafel; bij de les rookwolkjes oefenen blaast hij per ongeluk een vlammetje op de staart van Draak Buuf. Mama Draak is na dit laatste ongelukje van Draakje Druk boos. Ze stuurt hem weg om even af te koelen en na te denken over wat hij gedaan heeft. ‘Draakje Druk is boos en verdrietig tegelijk. Wat heeft hij verkeerd gedaan?’ Herken je die gevoelens van Draakje Druk?

Mylo Freeman toont ook op de paginagrote prenten, die over twee bladzijden lopen, het drukke gedrag van het jonge draakje. Zijn uiterlijk is bontgekleurd: blauwe pootjes, groene vleugeltjes en een lijfje waar rood, paars, oranje, geel en groen vloeiend in elkaar overlopen. De achtergrond achter Draakje Druk is vaak heel vlekkerig, terwijl dat bij de andere draakjes niet zo is.

De tekenaar speelt heel goed met het tekenmateriaal: de ecoline (een soort waterverf) laat kringen of vlekken achter waardoor er beweging in de achtergrond lijkt te zijn. Voor de ochtendlucht vloeien frisse blauw-, roze-, geel- en oranjetinten in elkaar over. Daarnaast gebruikt Mylo Freeman ook lijnen om de belangrijkste figuren te laten zien, zoals die van de draken. En de felrode, omlijnde blaadjes aan de bruine takken steken mooi af tegen het donkergrijs van de grot en het felblauw van de lucht. Er zitten ook leuke grapjes in de tekeningen: de krulspelden van Mama Draak en de wieltjes onder de staart van Draak Buuf.

‘Draakje Druk’ is een eenvoudig en opgewekt verhaal met een kleine les over drukke kinderen: ze zijn soms lastig, maar doen zeker ook goede dingen. De warme kleurenpracht van de prenten onderstreept die les: druk kan ook heel mooi zijn.

Inger.

Tip: Lees ook eens ‘Stokstaartjes’ van Mylo Freeman en Marjolijn Hof. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.