Draakje Donatius heeft het koudLi Lefebure

Terug naar lijst
 

Draakje Donatius heeft het koud

Titel: Draakje Donatius heeft het koud
Auteur: Li Lefebure
Uitgeverij: Clavis, 2013
ISBN: 978 90 448 2100 0
Illustraties: Margot Senden

Terug naar lijst

Brrr!

Houd jij van de winter? Of houd je meer van de warmte? Draakje Donatius vindt de winter alleen maar koud en nat. Brrr! Niets aan! Door de kou rilt hij zijn bed uit. Hij probeert van alles om het weer warm te krijgen:

Zijn tanden klapperen.
Zijn vleugels flapperen.
Omhoog en omlaag.
Hij rent. Heen en weer.
Hij moet weer warm worden.
Maar het lukt niet.

Vuur spuwen en een paar bomen in brand steken, dáár krijgt hij het vast weer warm van. Maar als buiten de sneeuw onder zijn poten knispert, gaat hij gauw weer naar binnen. Naar zijn warme haard, zijn warme deken en zijn warme melk.

Floriene heeft andere plannen: ‘Maar Donatius, sneeuw is leuk! Sneeuwballen gooien. Van bergen sleeën. Sneeuwelfjes maken. Dat hoort toch bij de winter? En we kunnen ook gaan schaatsen.’ Floriene is een energiek elfje met een springerige bos roodbruin haar. Aan de prachtige tekeningen van Margot Senden kun je zien wat een gezellig elfje ze is, met haar blozende wangen en samengeknepen pretogen.

PETS

Wat was dat?

PETS

Een tweede sneeuwbal raakt Donatius midden in zijn gezicht. De slimme Floriene weet precies hoe ze haar paarse drakenvriend naar buiten kan lokken, de sneeuw in. Na het sneeuwballengevecht is ze nog lang niet uitgespeeld: ‘We moeten nog een sneeuwelfje maken.’ Eindelijk vergeet Draakje Donatius dat hij sneeuw stom vindt. Hij vergeet zelfs dat hij veel meer houdt van de lente, zomer en herfst.

‘Draakje Donatius heeft het koud’ is een mooi verhaal van Li Lefebure over de winter, maar ook over de andere seizoenen. Ze laat zien dat er in elk seizoen andere leuke dingen te doen zijn, waar je veel plezier aan kunt beleven. Paaseieren zoeken in de lente, zwemmen in de zomer, door de bladeren stampen in de herfst, en sneeuwballen gooien in de winter.

Ook al is Donatius aan het begin van het verhaal helemaal niet zo vrolijk, het boek ziet er hartstikke vrolijk uit. De tekst staat in kleine en grotere stukjes over de bladzijdes verdeeld. Voor de tekeningen heeft Margot Senden fleurige kleuren gebruikt. Draakje Donatius is bijvoorbeeld een paarse draak met een bolle gele buik. En hoewel hij goed kan mopperen, kan hij ook héél blij lachen. Je krijgt vanzelf zin om met hem en Floriene mee te spelen, of het nou lente, zomer, herfst of een ijskoude winter is.

Behalve een verhaal over de vier seizoenen, staan er ook nog leuke extra’s in het boek. Heb je weleens drakenmelk op? Jummie! Het recept vind je in ‘Draakje Donatius heeft het koud’, zodat je na het lezen lekker kunt gaan drakenborden met een beker drakenmelk erbij. Zo zorgt dit prentenboek voor een hoop gezelligheid tijdens én na het lezen.

Karine.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.