Dr. Proktors SchetenpoederJo Nesbø

Terug naar lijst
 

Dr. Proktors Schetenpoeder

Titel: Dr. Proktors Schetenpoeder
Auteur: Jo Nesbø
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0107 1
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Scheten die je door de lucht laten vliegen

Doktor Proktor droomt er al jaren van om een groot uitvinder te worden. Eindelijk is het zover: hij heeft een schetenpoeder uitgevonden! Met een klein hapje schetenpoeder kun je echt ontzettend hard knallen en het stinkt niet eens. Wat een prachtige uitvinding! De 10-jarige Lise en Bulle, die bij doktor Proktor in de straat wonen, zijn dan ook meteen dolenthousiast. En alle andere kinderen van Oslo ook! Iedereen wil het schetenpoeder wel hebben, zelfs ruimtevaartorganisatie NASA is geïnteresseerd in het poeder. De sterkere versie van het schetenpoeder, het ‘schetonautpoeder’, is namelijk zo sterk dat het astronauten zonder raket de ruimte in kan schieten!

'Toen kwam de knal. De knallen daarvoor waren hard geweest, maar dat was nog niets vergeleken bij deze. Het leek wel of de hele wereld explodeerde. En de schokgolf! Lise voelde dat haar oogleden en lippen opzij werden gedrukt en ze werd besproeid met aarde en steentjes.'

Helaas zijn er ook minder aardige mensen geïnteresseerd in het schetenpoeder. De gemene tweeling Truls en Trym Thrane en hun vader willen het poeder stelen en het zelf aan de NASA verkopen, om zo stinkend rijk te worden. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Bulle, Lise en doktor Proktor komen in allemaal spannende situaties terecht, waarbij zelfs blijkt dat er een reuzengrote wurgslang in het riool van Oslo woont! Brrr!

Met ‘Dr. Proktors Schetenpoeder’ heeft Jo Nesbø een heel spannend boek met veel actie en humor geschreven. Het is een bizar verhaal met veel spannende ontwikkelingen, die over de hele stad Oslo plaatsvinden. Het verhaal zit ook vol met grappige personages: Bulle, het jongetje met vuurrood haar, die zo klein is dat hij door de wc gespoeld kan worden; doktor Proktor die eruit ziet als de kerstman die heel erg is afgevallen; juffrouw Strobe die zo’n lange neus heeft dat ze haar bril wel bijna een halve meter naar beneden kan duwen, en het schoolmuziekkorps van meneer Madsen dat klinkt als het geluid van de dag des oordeels, een vliegtuigcrash en een instortend dak tegelijk.

Soms staan er wel moeilijke woorden in het boek. Gelukkig legt Jo Nesbø je bij de meeste moeilijke woorden wel even uit wat ze betekenen. Om het verhaal nog beter te begrijpen staan er ook hele mooie tekeningen van Georgien Overwater in het boek. Deze prachtige, kleurrijke tekeningen laten veel grappige situaties zien, waardoor je je nog beter in kunt inleven en alles nog grappiger wordt.

‘Dr. Proktors Schetenpoeder’ was genomineerd voor de Noorse 'Arks Prijs voor het Beste Kinderboek' van 2008. Dat betekent dat kinderen in Noorwegen, waar Jo Nesbø vandaan komt, het een van de beste kinderboeken van dat jaar vonden!

Carolien.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.