Dr. Proktor en de grote goudroofJo Nesbo

Terug naar lijst
 

Dr. Proktor en de grote goudroof

Titel: Dr. Proktor en de grote goudroof
Auteur: Jo Nesbo
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 94 477 0624 3
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Een gouden zoektocht naar het goud

De koning marcheerde naar de deur, deed hem open en riep: ‘Vaccineer iedereen tegen de varkenspest! Sluit alle bergpassen! Roep de geheime diensten bij elkaar!’ ‘Hebben wij geheime diensten’ vroeg de baas van de bank voorzichtig achter hem. ‘Dat kan ik je helaas niet vertellen, Thor,’ zei de koning en hij liep naar het raam en keek uit over Oslo.

Als de baas van de Noorse Nationale Bank op een gewone morgen de deur van de kluis open doet, doet hij een verschrikkelijke ontdekking. Al het goud van het land is weg! Dit was weliswaar nog maar één goudstaaf (want er wordt zoveel gesnoept in Noorwegen dat iedereen gouden vullingen nodig heeft), maar toch is dit een groot probleem! De Wereldbank komt volgende week op inspectie en dus heeft de koning hulp nodig. En aan wie kun je die beter vragen dan aan Doktor Proktor en zijn twee maatjes Lise en Bulle? Samen met de geheime dienst gaan ze op zoektocht. Een zoektocht met een gouden randje.

Misschien ken je het bijzondere trio nog uit de voorgaande delen over Dr. Proktor. Zo niet, begin dan snel in ‘Dr. Proktor en de grote goudroof’ en kom er zelf achter hoe origineel deze personages zijn! Gewapend met de nieuwste uitvindingen van de gekke Proktor, gaan ze op pad. Na het lezen weet je wat multi-linguïstische taalpillen zijn, wat je met houthakkersschoenen doet op avontuur en ontdek je de functie van de Richtwant Dartpijlen.

Zonder angst, en mét heel veel humor, beleven deze bijzondere personages de gekste avonturen, die veel spannender zijn dan potjes dammen en chocomel drinken. Niet alleen zit het verhaal goed in elkaar, het is ook nooit saai. Steeds gebeurt er iets onverwachts of lig je weer dubbel van het lachen. Jo Nesbo houdt wel van grapjes, blijkt uit de toon waarop hij schrijft, alle grote grappen maar zeker ook alle kleine grapjes, zoals de verwijzingen naar het Engels of woordgrappen.  En dan heeft Bulle ook nog een heel vreemd idee over romantiek:

‘Stel je voor, Lise, als we het goud hebben gevonden en we gaan het vieren met de koningin op Buckingham Palace, en je hebt je helemaal mooi aangekleed en je hebt net met een of andere prins gedanst en die heeft je meegenomen voor een romantische wandeling in de maneschijn door de paleistuin, dan kun je indruk op hem maken door met maar één scheet alle bladeren in de tuin weg te blazen.’

Het verhaal wordt tot slot prachtig aangevuld met de tekeningen van Georgien Overwater, die felgekleurde tekeningen maakt met een losse stijl. Op iedere verftekening is veel te zien waardoor het verhaal écht gaat leven. Al met al, een prachtig geïllustreerd en heel grappig boek!

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.