Doortje wil naar de zee kijkenCarli Biessels

Terug naar lijst
 

Doortje wil naar de zee kijken

Titel: Doortje wil naar de zee kijken
Auteur: Carli Biessels
Uitgeverij: Zirkoon, 2003
ISBN: 978 90 524 7300 0
Illustraties: Patsy Backx

Terug naar lijst

Zon, zee en... vis!

Het vervelende van zomers is dat ze altijd weer voorbij gaan. Met de zonnige prentenboekjes 'Doortje wil naar de zee kijken' en 'Kleine vis' kan je het hele jaar door net doen of je op een zomers strand zit.

In 'Doortje wil naar de zee kijken' van schrijfster Carli Biessels gaat Doortje met haar familie naar het strand. Doortjes familie is groot en daarom moet ze handballen, zandkastelen bouwen, haar nichtjes invetten en schatgraven. Maar daar heeft ze helemaal geen zin in. Ze wil eigenlijk de hele dag alleen maar naar de zee kijken. Daarom gebeurt er niet heel veel in het boekje. Misschien saai, maar aan de andere kant maakt dat het boekje heel geschikt voor hele kleine kinderen voor wie sommige andere boekjes te spannend zijn.

Helaas valt er op de tekeningen van illustrator Patsy Backx niet zoveel leuks te zien. In de tekst staat bijvoorbeeld dat grote oma en kleine oma en Doortjes moeder mee naar het strand gaan, maar op de tekening lijken alle vrouwen op elkaar. Alsof je moeder op je oma lijkt! Doortje heeft alleen een rode zwembroek aan, terwijl verder alle meisjes een topje aanhebben. Daarom lijkt het net of Doortje een jongetje met lang haar is. Wel leuk aan 'Doortje wil naar de zee kijken' is het eind. Als Doortje aan het eind van de dag de zee gedag zegt, komt er een enorme golf aan die over haar voeten spoelt. 'Kusje', zegt de zee!

Voor het prentenboek 'Kleine vis' is schrijfster/illustrator Sanne te Loo heel ver op vakantie geweest. Haar schilderachtige tekeningen zijn duidelijk geïnspireerd door Mexico, dat ligt onder de Verenigde Staten. In dit boek springt een klein visje vanuit de zee zo in de schoot van het Mexicaanse meisje Rosa. Zo ontkomt hij aan de pelikanen die hem graag als lunch willen. Rosa stopt het visje thuis in een schaal en geeft het te eten. Het visje wordt steeds groter tot de schaal zelfs barst! Het visje blijft honger hebben, dus geeft Rosa hem cassavecake, dat is een soort vruchtencake, tortilla's met kreeft en cactusschijfjes. Het visje groeit en groeit, totdat hij zo groot is als een walvis. Rosa en haar vriendjes dragen de vis terug naar de zee, want voor een pelikanenlunch is hij nu toch te groot!

'Kleine vis' is een leuk prentenboek. De tekeningen zijn paginagroot met felle, zonnige kleuren. Er is heel veel bijzonders op te zien. Sanne te Loo heeft de vis met een soort waterverftechniek de prachtigste kleurpatronen gegeven en in vergelijking met Doortje komt Rosa veel meer tot leven op de tekeningen. Ze is een lief meisje, dat zie je zo. Je zou even naar Mexico willen vliegen om een hapje bij haar te eten!

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.