Door het lintHetty van Aar

Terug naar lijst
 

Door het lint

Titel: Door het lint
Auteur: Hetty van Aar
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 2161 675 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Alle dagen heel druk

Je kent vast en zeker zo iemand die nooit stil kan zitten. Of iemand die zijn spullen steeds kwijt is. Of die snel ruzie maakt en slaat. Sommige kinderen die zich zo gedragen (sommige, dus niet alle!) hebben een ziekte. De ziekte heet ADHD, dat is een afkorting omdat de echte naam moeilijk en veel te lang is.Vandaar een ezelsbruggetje: Alle Dagen Heel Druk. Bram, de hoofdpersoon van het boek ‘Door het lint’ van Hetty van Aar heeft ADHD.

Bram is dertien en gaat naar de brugklas. Hij is er erg blij mee. Op de basisschool had hij een rottijd; kinderen lokten ruzie uit en hij kreeg er altijd de schuld van. Bram hoopt dat het op de middelbare school anders zal gaan. Schrijfster Van Aar heeft zelf twee kinderen met ADHD. Dat maakt waarschijnlijk dat ze haar beeld van een ongelukkige, verdrietige jongen zo mooi en geloofwaardig beschrijft.

Tijdens de vakantie ziet Bram in een etalage een prachtig zakmes, maar van zijn ouders mag hij het niet hebben. Hij struikelt steeds over zijn voeten, zegt zijn moeder, hij valt vaak en is opvliegend. Geen jongen om met een mes te lopen. Bram besluit om het mes in het geheim te kopen. Hij heeft wel een probleem: hij heeft geen geld. Als een onbekende man hem voorstelt dat Bram elke week zijn auto mag wassen voor tien euro per keer, lijkt het geldprobleem opgelost.

Intussen krijgt Bram veel problemen die voor elke puber herkenbaar zullen zijn: het verdelen van zijn tijd tussen het huiswerk en zijn vrije tijd en onzekerheid over verliefdheid en relaties. Bovendien wordt hij beschuldigd van het stelen van geld van zijn moeder. Bram raakt vaak in de war en reageert ongeduldig en opvliegend. Maar is dat wel het gevolg van zijn ADHD? Het leven van Bram wordt door de schrijfster erg heftig gemaakt, nog meer op het moment wanneer de aardige man met de auto een kinderlokker blijkt te zijn. Met zo véél problemen zou niet alleen een puber met ADHD, maar elk mens zijn beheersing kunnen verliezen.

 De ouders van Bram spelen een bijzondere rol in het verhaal. Ze zijn altijd, wat er ook gebeurt, geduldig, begripvol, vergevend en lief. Ze krijgen ook altijd hun gelijk. Erg saai om dat te lezen als je zelf een kind bent, en bovendien: onwaarschijnlijk.

 Ondanks de ‘debutantenfouten’*, het onnodige drama en clichés, is ‘Door het lint’ een boek geworden dat het verdient om te worden gelezen. In Bram zie je een gevoelige jongen die spijt heeft van zijn gedrag en die altijd zijn best wil doen. Een leuke jongen om als vriend te hebben.

 * debutantenfouten zijn dingen die bij beginnende schrijvers in een verhaal vaak misgaan

Ania.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.