DonderkatThijs Goverde

Terug naar lijst
 

Donderkat

Titel: Donderkat
Auteur: Thijs Goverde
Uitgeverij: Uitgeverij Holland, 2010
ISBN: 978 90 251 1117 5
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Boem Boem Boem

Kwaad met kwaad oplossen? Dat nooit! Tenminste…dat leer je als je nétjes wordt opgevoed. Tenzij je een papa en mama hebt zoals Gaby en haar broertje Michael. Of je hebt een ‘Donderkat’ in de buurt rondlopen. Nee, dán wordt ie mooi; bommetje hier, bommetje daar, misschien wel 200 bommetjes overal!

In 'Donderkat' van Thijs Goverde worden heel veel geinige, interessante en verschrikkelijke weetjes verweven met het verhaal. De geinige en interessante weetjes zijn best leuk, maar die laatste, verschrikkelijke weetjes, die wíl je eigenlijk helemaal niet weten:

'Soms ontvoert Snoet meer kinderen dan hij verkopen kan. De kinderen die overblijven, gaan naar meneer Smek (…) van de SmikSmek Mjamburgers.' (…) 'Je wilt toch niet zeggen dat die kinderen door de Mjamburgers worden gedaan?' Mijn vader knikte.

Daar moet je toch als de wiedeweerga iets aan doen? Ja, vinden ook Gaby en Michael. Hun papa weet dat hele rijke mannen, zoals meneer Smek van SmikSmek Mjamburgers, deze erge dingen regelen om er nóg rijker van te worden. Die rijke kerels werken vooral samen met Gaby’s eigen achterbuurman, meneer Dogger: die is namelijk de baas van een heleboel geldbanken. Papa, die bij een van die banken werkte, kwam erachter dat meneer Dogger geld leent aan rijke mannen zoals meneer Smek. En toen werd papa ontslagen.

En het moet niet gekker worden. Dat wordt het dus wel: 'Uit mijn ooghoek zag ik in de verte iets oranjeroods. (...) Ik zag geen pootje. Ik zag een handje. Een klein rood handje.' Dat moet wel de geheimzinnige Donderkat zijn die met zijn bommetjes zo’n SmikSmek een opdonder heeft gegeven. Gaby, Michael en papa gaan meneer Dogger en zijn vrienden én de Donderkat aangeven bij de politie. Als papa dan wordt opgesloten met zo’n ongelofelijk raar verhaal willen Gaby, Michael en mama hem gaan bevrijden.

En zo beginnen Gaby en haar familie aan een hilarische en spannende strijd tegen de slechteriken. Al snel belanden ze in een megagrote vleeshakker van SmikSmek Mjamburgers en rijden ze in een tank door de straten. Nee, je moet geen softie zijn om de ellende uit de wereld te helpen.

Thijs Goverde heeft met 'Donderkat' zijn 10e boek uitgegeven. Het is meteen genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury 2011. En groot gelijk! Thijs Goverde kan in 'Donderkat' hele serieuze zaken op een hier-moet-ik-eigenlijk-om-lachen-manier vertellen. Dat zie je ook terug in de hoofdstukjestitels: 'Michael’s briljante bommenplan' of 'Een ritje met de knalhapper'. De kleine tekeningen van Elly Hees doen daar gezellig aan mee.

En als je besluit dit boek te gaan halen, laat het dan ook door je ouders lezen: dan leren ze iets en kunnen ze ook weer eens flink lachen!

Carol.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.