Doem DuivelszTatum Flynn

Terug naar lijst
 

Doem Duivelsz

Titel: Doem Duivelsz
Auteur: Tatum Flynn
Uitgeverij: De Fontein, 2016
ISBN: 978 90 261 3998 7
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een hel om van te houden

Op de eerste bladzijde van ‘Doem Duivelsz’ hangt Doem, de hoofdpersoon, ondersteboven in een levensgevaarlijke boom. Even rustig in het verhaal komen is er niet bij. Niet alleen het begin van dit verhaal is bijzonder… Ook Doem is speciaal. Hij is namelijk een demon! Een duivel dus. En niet zomaar een duivel: Doem is de jongste zoon van niemand minder dan Lucifer, de baas van de hel.

Helaas voor Doem is hij niet de zoon van zijn vaders dromen. Hij is slecht in slechtzijn. Goede rapporten, hard leren… het is Lucifer een doorn in het oog. Als Lucifer besluit Doem naar de militaire academie te sturen, loopt Doem weg. Buiten de poorten van Pandemonium, de hoofdstad van de hel, ontmoet hij Tommie, een knekelkopmeisje. Knekelkoppen zijn mensen die in de hel terecht zijn gekomen. Kinderen hoeven nooit naar de hel… hoe kan Tommie hier dan zijn? Doem en Tommie besluiten samen op zoek te gaan naar het antwoord. Tijdens deze zoektocht luisteren ze per ongeluk een paar medewerkers van zijn vader af. Wanneer blijkt dat deze slechteriken van plan zijn de Muur tussen de Hel en Hemel af te breken en zijn vader af te zetten, weet Doem wat hem te doen staat: dit moet hij voorkomen! Het is zijn kans om zijn vader te laten zien wat hij waard is. Maar wat kunnen een pechduivel en een meisje beginnen tegen een leger van verraderlijke duivels?

Dit is het begin van een spannend avontuur vol gevaren: een Bevroren Woud waar dode heksen huizen, een nevel die verdrietig maakt, een woestijn vol visioenen, grotten die het slechtste in je naar boven halen…

De humor spat van de pagina’s. Schrijver Tatum Flynn beschrijft God en Lucifer op een manier waarop je vast nog nooit over ze gelezen hebt. God draagt het liefst een oude regenjas en geniet van een kopje warme chocolademelk. Lucifer houdt van golfen (waarbij hij de open mond van een misdadiger als hole gebruikt) en hij dobbert op een luchtbed met een pina colada in zijn hand. Flynn schrijft in heldere, originele zinnen die het verhaal nog grappiger maken: ‘Het valt niet mee om je schouders op te halen als je ondersteboven hangt.’

De tekeningen van Annet Schaap vullen het verhaal goed aan. Met veel humor brengt ze de bijzondere personages en plekken in dit boek tot leven. Lucifer kijkt bijvoorbeeld zeer verveeld als hij God aan de telefoon krijgt; hij houdt de hoorn zelfs een stukje van zich af. Uit alles blijkt dat hij geen zin heeft in het gesprek. En waar Flynn schrijft dat Lucifer door zijn haar strijkt, heeft Schaap hem toch echt getekend met een kaal hoofd (wel met twee grote hoorns erop). Daarmee heeft ze Lucifer een heel eigen uiterlijk gegeven. Samen zorgen Flynn en Schaap voor een verrassend avontuur over goed en kwaad, over ontdekken wat je durft als het er echt op aankomt en vooral: over vriendschap.

Eén ding is zeker: de hel waarin Doem woont, is een plek vol verrassingen! Geen wonder dat er een vervolgdeel komt…

Eefje.

Wil je meer van dit soort grappige avonturen lezen over bijzondere personages? Lees dan eens Bor ziet spoken van Harmen van Straaten of De heksen van Roald Dahl.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.