Doei!Edward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Doei!

Titel: Doei!
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1731 7
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Mooie droom of nachtmerrie?

Heb jij wel eens leuke dromen? Of weet je niet meer wat je ’s nachts hebt gedroomd?

Maartje heeft iedere avond mooie dromen. In haar slaap vliegt ze weg. Ze vliegt over de bergen, de huizen en de eilanden. Aan de ontbijttafel vertelt Maartje iedere ochtend waar ze die nacht weer naartoe is gevlogen. Bor, het broertje van Maartje, gelooft weinig van de dromen. Volgens hem zijn de dromen van Maartje verzonnen. Hij waarschuwt Maartje dat ze echt en niet- echt door elkaar haalt. ’s Avonds als Maartje en Bor in bed liggen, zegt Bor niks tegen zijn zusje. Helemaal niks. Dan zegt Bor dat hij nooit eens een leuke droom heeft, hij droomt alleen maar nare dingen. Maartje kan niet slapen, ze vindt het zielig voor haar broertje. Terwijl ze ligt te piekeren, besluit Maartje haar knuffels bij haar broertje in bed te leggen. Wie weet helpt dat tegen zijn enge dromen…

‘Doei!’ heeft niet op iedere pagina tekst. Soms moet je goed naar de tekeningen kijken om het verhaal te volgen. Op de tekeningen is soms heel veel te zien, en soms is de bladzijde bijna leeg. Sommige tekeningen zijn met een linosnede gemaakt. Dat is een soort zelfgemaakte stempel. In de illustraties zitten veel tegenstellingen. De droomwereld is heel kleurrijk. Veel mooie kleuren maken samen een mooie tekening. De tekeningen die horen bij de gebeurtenissen overdag hebben veel minder kleur. Soms zijn ze zwart- wit. Dit laat een mooi verschil zien. Wat heel bijzonder is, is de manier waarop de eettafel en de bedden zijn getekend. Die zie je van bovenaf, als een soort plattegrond. In de meeste kinderboeken zie je een tafel vanaf de zijkant. Marije Tolman heeft dus verschillende verrassende dingen in het boek geprobeerd. Dat is extra leuk. Sommige dieren uit de droomwereld laat ze zien door alleen maar een lijn te tekenen, van andere knuffels zie je slechts de schaduw -vorm.

De tekst van Edward van de Vendel is niet zo moeilijk en vertelt in korte zinnen het verhaal. Het onderwerp is herkenbaar. Broer en zus die een beetje ruzie hebben en jaloers zijn op elkaar. Bor is jaloers op zijn zusje. Hij wil ook mooie avonturen in zijn dromen beleven. Echt en niet- echt lopen misschien wel een beetje door elkaar in dit verhaal. Maar dat maakt het juist leuk.

Het is een mooi boek over dromen. De illustraties laten een fantasiewereld zien waar iedereen wel naartoe zou willen vliegen. De bijzondere illustraties laten je kennismaken met een tekentechniek die je misschien nog niet kent.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Verkeerde sokken’ van Youp van ‘t Hek.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.