DJ in WonderlandHarmen van Straaten

Terug naar lijst
 

DJ in Wonderland

Titel: DJ in Wonderland
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Pimento, 2010
ISBN: 978 90 49924553
Illustraties:

Terug naar lijst

Mislukking en verveling

‘DJ in Wonderland’ van Harmen van Straaten (dat in 2003 al verscheen als ‘Wonderland’) gaat over puber David John Coombs (oftewel DJ Cool). DJ heeft een groeistoornis en is mank. Hij woont in een troosteloos en kitscherig kustplaatsje. Alleen de carrousel van zijn vader en de gokhallen bieden wat vermaak. Maar dat is natuurlijk niet het soort vermaak waar DJ op zit te wachten. DJ wil een spannend en succesvol leven, vol meiden en avontuur en met een verhoogde zool in zijn rechterschoen zodat zijn sleepvoet hem niet langer in de weg zit. Hij vindt het hoog tijd dat er eens iets gebeurt in zijn leven en vraagt zijn ‘verre vriend’ God hoe lang hij nog moet wachten.

Ik ben bang onopgemerkt te blijven, om als een blaadje van de tak langs de stam naar beneden te dwarrelen, dat je nog net genoeg tijd hebt om te denken: dat was het dan, van die dromen is niets uitgekomen. En mijn droom dan? Wanneer gaat die beginnen?

DJ brengt de zomerdagen door in de Spitfire, een neergestort vliegtuigje op de pier. Hij wacht daar op Slimy, een puisterige crimineel in de dop. DJ dacht dat ze vrienden waren, maar de vriendschap blijkt niets voor te stellen. DJ wil echter nog wel een laatste mededeling doen. In de tussentijd overdenkt hij de wereld, zijn familie en Kate, het meisje dat hij leuk vindt, maar ‘waar iedereen behalve lijn 24 al overheen is geweest’. DJ vindt zichzelf niet verantwoordelijk voor het feit dat hij zit vastgeroest in een oersaai dorp. Hij legt de schuld bij ‘het hogere’. God wordt steeds opnieuw gezien als de boosdoener van zijn mislukte leven en het enige dat DJ kan doen, is wachten.

Geef mij een teken dat U een ander plan hebt dan mij hier te laten zitten, aan het einde van de wereld. Laat mij weten wanneer het feest van DJ in Wonderland gaat beginnen en wat ik aan moet trekken.

‘DJ in Wonderland’ is een mooie, humoristische roman over verlangen naar een beter leven. Jammer is dat het verhaal soms vaart mist doordat Harmen van Straaten DJs overpeinzingen net te vaak herhaalt. Op een gegeven moment denk je ‘Jaja, DJ Cool, nu weten we wel dat je wilt dat je grote leven begint.’ De Spitfire is een mooi symbool voor DJs treurige bestaan: net zoals het neergestorte vliegtuigje nooit meer zal opstijgen, kan ook DJ geen kant op. ‘DJ in Wonderland’ gaat over de vraag of je zelf kunt bepalen wat er met je leven gebeurt of dat vooral je omgeving dat bepaalt. En ook over de vraag of er een God is die zich er nog mee bemoeit. Een filosofisch boek dus dat je aan het denken zet!

Linda.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.