Dit is theaterJesse Goossens

Terug naar lijst
 

Dit is theater

Titel: Dit is theater
Auteur: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat, 2003
ISBN: 978 90 563 7565 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Kom uit je luie stoel, op naar het theater!

Het licht in de zaal gaat langzaam uit, het geroezemoes verstomt. De voorstelling begint. Iedere avond weer, in vele zalen door het hele land, of in de buitenlucht, zijn er theatervoorstellingen te zien. Maar wat is theater, hoe is het ontstaan en hoeveel vormen zijn er? Hoe wordt theater gemaakt? Voor iedereen die geïnteresseerd is in theater is er nu het boek 'Dit is theater' van Jesse Goossens.

Van cabaret tot opera, van tragedie tot ballet. Theater is er in alle soorten en maten en heeft een lange geschiedenis. Het is niet makkelijk om hier een volledig boek over te schrijven, maar Jesse Goossens is het gelukt. In 240 pagina's behandelt zij niet alleen de verschillende theatervormen en hun geschiedenis maar gaat ze ook uitgebreid in op alles wat er bij het maken van theater komt kijken.

'Dit is theater' bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen de verschillende theatervormen aan bod. Zo komen onder andere komedie en beeldend theater, maar ook muziektheater en moderne dans voorbij. Het tweede deel van 'Dit is theater' is minstens even interessant als het eerste. Het behandelt wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Hoe wordt een decor ontworpen, wat doet een grimeur precies en acteren, hoe doe je dat?

Alle hoofdstukken in 'Dit is theater' beginnen met een korte weergave van een voorstelling die aansluit bij het onderwerp van het hoofdstuk. Daarna is er een interview met iemand die bij deze voorstelling betrokken was. Vervolgens wordt de geschiedenis van het onderwerp besproken. Doordat de hoofdstukken allemaal op zichzelf staan worden sommige stukken geschiedenis meerdere malen herhaald. Toch is deze opbouw heel prettig. De besproken voorstelling en het interview maken het boek tot een levendig geheel.

Het is leuk dat mensen uit het 'vak', zoals cabaretier Freek de Jonge en regisseur Alex van Warmerdam, zelf over hun werk in het theater aan het woord komen. En al lezend maak je kennis met bekende en minder bekende theaterstukken. Want hoe zat het ook alweer met Romeo en Julia, wat gebeurde er met Faust en wie was Carmen?

'Dit is theater' is een uitnodigend boek. De teksten zijn luchtig en toegankelijk en er is veel te zien. Alle pagina's zijn voorzien van mooie foto's en tekeningen. Al lezend en kijkend wordt heel duidelijk: het theater is waar je wezen moet, want daar valt heel wat te beleven…

Naast het boek 'Dit is theater' is onder dezelfde titel ook een cd-rom verschenen. Meer informatie vind je op www.ditistheater.eironeia.nl.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.