Dit is mijn dagAidan Chambers

Terug naar lijst
 

Dit is mijn dag

Titel: Dit is mijn dag
Auteur: Aidan Chambers
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 45112213
Illustraties:

Terug naar lijst

Die stomme fijne tienerleeftijd!

Als tiener heb je het maar moeilijk, vindt schrijver Aidan Chambers. Er wordt van je verwacht dat je je al half als een volwassene gedraagt en ‘verantwoordelijkheid’ neemt enzo, maar tegelijkertijd mag je juist de écht leuke dingen van het volwassen zijn, zoals autorijden en op jezelf wonen, nog niet. Bovendien móet je als tiener zoveel: je moet naar school, je moet luisteren naar je ouders en je leraren, je moet doen wat je wordt verteld en je moet hartstikke lastige keuzes maken.

In de verhalenbundel ‘Dit is mijn dag’ van Aidan Chambers lees je zestien verhalen over tieners en uit al die verhalen blijkt dat tiener zijn niet altijd leuk is. Het verhaal ‘Als ik maar graag genoeg wil’ gaat bijvoorbeeld over de valse beloftes die volwassenen doen. Dat ze je voorhouden dat je alles kunt worden wat je wilt, als je maar graag genoeg wilt en hard genoeg je best doet:

‘Ik wil niets ter wereld zo graag als tennissen en de grand slam winnen. Alleen vertelt niemand me hoe ik kan tennissen en de grand slam winnen ook al wil ik dat zo vreselijk graag nu ik geen benen meer heb omdat die na het auto-ongeluk zijn afgezet. Of liegen ze soms en kun je niet altijd worden wat je worden wil en doen wat je doen wil al wil je het nog zo graag worden en nog zo graag doen?’

Andere verhalen gaan over problemen als een ex-vriendin nog eens tegenkomen, een ander willen zijn of niet willen voldoen aan de ‘verwachtingen van de maatschappij’. De hoofdpersoon uit het verhaal ‘Afgedankt’ woont in een hutje in het bos, omdat hij met de ‘zieke wereld vol oorlog, shit van beroemdheden en corrupte politici’ niets te maken wil hebben. Het verhaal ‘Verwijdering’, waarin je de brief leest van Jason die gespijbeld heeft op school, is hilarisch. Hij leest zijn gymleraar op sarcastische wijze de les over waarom hij zes weken lang afwezig was tijdens de verplichte sportmiddag.

De verhalen in de bundel zijn vooral goed om gauw tussen al je andere bezigheden door te lezen. Niet alle verhalen hebben een even sterk plot of zijn even goed geschreven. Sommige verhalen zijn alledaags, anderen zijn verontrustend, angstaanjagend en op bizarre wijze humoristisch. Een aantal verhalen in de bundel is een ZKV: een Zeer Kort Verhaal. Oftewel flash fiction, een nieuwe rage in de literatuur waarbij een verhaal niet meer dan duizend woorden mag zijn. Sommige verhalen zijn slechts een korte dialoog tussen twee verhaalfiguren. Als je niet van dikke boeken houdt, maar wel wilt lezen, is ‘Dit is mijn dag’ geschikt voor jou. En als je vindt dat jouw leven als tiener vreselijk is, kun je door dit boek aangenaam verrast worden.

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.