Dit is hoe het gingAstrid Boonstoppel

Terug naar lijst
 

Dit is hoe het ging

Titel: Dit is hoe het ging
Auteur: Astrid Boonstoppel
Uitgeverij: Blossom Books, 2019
ISBN: 978 94 634 9155 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Herhaling van het verleden

Een kans op een nieuw leven krijg je niet zomaar. Een verhuizing maakt dit mogelijk voor Cato in ‘Dit is hoe het ging’ van Astrid Boonstoppel. Na de moeilijke jaren op haar oude school hoopt ze op een nieuwe start. Cato is dan ook dolblij als ze opgenomen wordt in het groepje van de populaire meiden en ze goed bevriend raakt met Victoria, de klassenkoningin. Cato’s online vriendje Adrian is de enige uit haar oude leven die mag blijven. Hij is haar rots in de branding. Al helemaal als Cato er ook op haar nieuwe school alleen voor komt te staan. Aangespoord door Adrian besluit ze niet meer met zich te laten sollen…

Astrid Boonstoppel heeft een vlotte schrijfstijl die lekker wegleest, ondanks de beschreven heftigheden. Bijzonder zijn de vergelijkingen die ze gebruikt om Cato’s leven te omschrijven: ‘(…) net als sommige dieren probeerde ik het gedrag van mijn soortgenoten zo goed mogelijk na te bootsen.’. Het maakt op een krachtige manier duidelijk dat Cato er dolgraag bij wil horen en zichzelf daar compleet in verliest.
 
In ‘Dit is hoe het ging’ worden steeds brokjes informatie aan de lezer gegeven, die net genoeg zijn om een beeld te vormen van wat er is gebeurd en van wat er nog gaat gebeuren, maar die tegelijkertijd niet te veel blootleggen. In de proloog wordt al duidelijk dat er iets groots staat te gebeuren en het blijft tot het einde van het verhaal spannend wat dat precies zal zijn. De getuigenverklaringen tussen Cato’s verhaal door zorgen ervoor dat je vanuit andere perspectieven erachter komt hoe er over Cato en haar daad wordt gedacht. Het perspectief van Hannah, Cato’s perfecte zusje, als afsluiting van het verhaal zorgt voor antwoorden waar je als lezer anders mee zou blijven zitten. Hoewel beide niet helemaal passen bij ‘Dit is hoe het ging’, dat eigenlijk Cato’s verhaal is, draagt het wel extra bij aan de tragiek.

‘Dit is hoe het ging’ vat samen hoe het allemaal is gelopen, maar het is geen feitelijk relaas door de persoonlijke manier van vertellen. Bij het lezen komen nogal wat emoties kijken. Het is pijnlijk om te zien hoe Cato tot waanzin wordt gedreven door het gepest op haar oude én nieuwe school. Op de een of andere manier kun je zelfs min of meer begrip opbrengen voor het feit dat ze wil dat alles eindigt. Dat is wat lastiger als het gaat om de echte daad, doordat deze aangezet is door Adrian en het niet helemaal duidelijk wordt wat zijn motivatie daarvoor precies is. Dat zorgt ervoor dat hijzelf en de daad wat diepgang missen. Astrid Boonstoppel slaagt er weliswaar alsnog in om het als een bom te laten inslaan.   

Suzan.

Leestip: Zwarte Zwaanvan Gideon Samson gaat ook over een meisje dat tot het uiterste besluit te gaan, maar dan om heel andere redenen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.