Dit is geen cobraBette Westera

Terug naar lijst
 

Dit is geen cobra

Titel: Dit is geen cobra
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Samsara, 2019
ISBN: 9 7894 2995 09 4
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Niks is wat het lijkt

O jee, Marie kan niet binnen de lijntjes kleuren en dat is toch echt de bedoeling volgens juffrouw Vogel. Haar ouders brengen haar naar de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en Aanpassingsmoeilijkheden in Amsterdam. Dat is een internaat, waar ze een jaar moet blijven, dag en nacht. Zo begint het veelzijdige boek ‘Dit is geen cobra’.

Op de Ambassade moet Marie de hele dag kleurplaten inkleuren om binnen de lijntjes te leren kleuren. Maar in de avond dwaalt ze met Kris, een meisje dat eigenlijk een jongen is, door de Ambassade. Ze ontdekken een geheime zolder ‘vol maanverlichte schilderijen’. Het blijkt dat de kinderen ’s nachts schilderles krijgen van Bram. En daar is het juist de bedoeling dat ze búíten de lijntjes kleuren. Als de inspecteur van het Ministerie van Vorming en Scholing de Ambassade komt inspecteren, hangen de kinderen stiekem hun schilderijen van de zolder op. O, o, als dat maar goed afloopt….

Wat het betekent om juist wel buiten de lijntjes te kleuren, laat Sylvia Weve prachtig zien in haar illustraties. Pas dan krijg je bijzondere kunst. Ze heeft zich laten inspireren door de kunststroming Cobra en daar gaat dit boek over: ‘Cobrakunstenaars probeerden uit of ze ondersteboven konden werken Of met de andere hand dan ze gewend waren (linkse hobby) Of in tfirhcslegeips Of alles tegelijk.’. En zo gaan ook de kinderen van de Ambassade te werk. Ze mogen alles schilderen van Bram. Kris tekent een groen jongetje. Als de inspecteur het ziet vraagt hij: ‘En van wie is dit grappige kereltje?’ ‘Van mij,’ antwoorde Kris. ‘Het is een zelfportret. Van buiten ben ik een meisje, maar van binnen niet.’ ‘Niks is wat het lijkt,’ knikte de inspecteur. ‘Bij mij is het vandaag precies andersom.’

De titel ‘Dit is geen cobra’ lijkt vreemd, als het over de Cobra-beweging gaat. Maar een cobra is ook een slang en dáár gaat het boek niet over. Zo speelt Bette Westera steeds met taal om duidelijk te maken dat je iets ook op een andere manier kunt zien. Een brilslang draagt bijvoorbeeld ook geen bril. En een schilderij van een pijp is geen pijp. Het verhaal van Marie vult Bette Westera op elke pagina aan met allerlei weetjes, zoals: ‘De naam Corrie komt van Cornelius en betekent ‘de gehoornde’ (dit duidt op kracht). In Frankrijk heet je dan Corneille. Dat is ook de naam van een van de bekendste kunstenaars van de Cobra-beweging.’.

Je ziet al aan de buitenkant dat het een bijzonder boek is. Je kunt het ronddraaien en dan lees je elke keer wel iets op de omslag. En dat is binnenin ook zo. Steeds moet je het boek kantelen om niets te missen. Zo ontdek je elke keer iets nieuws in dit veelzijdige prentenboek, dat eigenlijk een informatieboek is. Maar klopt alle informatie wel?

Loes.

Leestip: Hou je van mysterieuze verhalen waar de schilderkunst de hoofdrol speelt? Lees dan ook de Blockbusters-serie van Manon Berns.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.