Dit is geen bedtijdverhaaltjeWill Mabbitt

Terug naar lijst
 

Dit is geen bedtijdverhaaltje

Titel: Dit is geen bedtijdverhaaltje
Auteur: Will Mabbitt
Uitgeverij: De Fontein, 2017
ISBN: 978 90 261 4474 5
Illustraties: Fred Blunt

Terug naar lijst

Roze kat en een robotdino

Het is fijn als je vader een verhaal voorleest voor het slapengaan. Maar soms is dat verhaal een beetje saai. Nou, dan bedenk je toch gewoon zelf een spannend verhaal.

In ‘Dit is geen bedtijdverhaaltje’ is het bedtijd voor Tess. Ze ligt in bed terwijl haar vader haar een verhaal voorleest. Zoals ieder kind wel eens doet, vraagt Tess om nog een verhaaltje. Haar vader begint te lezen. Dan onderbreekt Tess haar vader door te zeggen dat ze dit verhaaltje al kent. Vader leest toch verder, maar Tess is het daar niet mee eens.

Terwijl vader leest, verzint Tess allerlei spannende dingen bij het verhaal. Bijvoorbeeld dat Roze Katje een leeuw heeft uitgenodigd op haar verjaardag: ‘Niet zo’n leeuw. Een échte leeuw. Om op te rijden’. De tekeningen van Fred Blunt vullen de tekst van Will Mabbitt mooi aan. In de tekeningen kijk je mee in het boek dat vader voorleest. De dingen die Tess verzint, zijn in de tekeningen te zien. Zo zie je eerst een soort knuffelleeuw die op het feestje komt. Maar na de opmerking van Tess dat ze een echte leeuw wil, zie je op de volgende pagina een leeuw zoals die er in werkelijkheid uitziet, als gast op de feestelijke picknick.

Er is echt gespeeld met de tekeningen en het verhaal. Zo zie je op de eerste tekening vader en Tess in bed in haar slaapkamer. Naarmate het verhaal verdergaat, zie je dat vader en Tess steeds kleiner zijn afgebeeld. Dat komt omdat je vooral het boek ziet waaruit ze lezen. De bladzijdes van het boek worden steeds groter. Het verhaal dat Tess verzint wordt belangrijker, waardoor dat verhaal ook groot is afgebeeld.

De tekst is weergegeven in tekstballontjes. De zinnen die Tess zegt, staan in een roze ballonnetje, die van vader in een gele ballon. De tekst bestaat uit korte zinnen. Ook in de tekeningen waarin je meeleest in het voorleesboek staat tekst. Ook dat is een verhaal. Je leest eigenlijk dus twee verhalen in één boek.

In de tekeningen kun je aan het gezicht van papa zien dat hij zich verbaast over de fantasie van zijn dochter. Zijn gezicht is grappig getekend door bijvoorbeeld zijn open mond en opgetrokken wenkbrauwen. Hij vindt het verhaal van Tess écht spannend. Het is goed bedacht dat het voorleesboek op een andere manier is getekend dan het verhaal van papa en Tess. In het voorleesboek zijn veel strakke, dikke en ronde lijnen gebruikt. De tekeningen over het verhaal van vader en Tess zijn met een snelle en hoekige, dunne lijn getekend.

Het verhaal dat Tess verzint wordt steeds spannender. Zo bedenkt ze dat Roze Katje een laserzwaard krijgt waarmee ze haar vriendje kan redden dat is meegenomen door een robotdinosaurus.

Misschien dat een helikopter met raketlanceerder in het zelfverzonnen verhaal van Tess zorgen voor een mooi einde van het verhaal. Maar dat moet je zelf maar lezen in dit stoere en fantasievolle boek.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Het boek van Hamletvan  Hrefna Bragadottir.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.