Dit is een boek vol monstersGuido van Genechten

Terug naar lijst
 

Dit is een boek vol monsters

Titel: Dit is een boek vol monsters
Auteur: Guido van Genechten
Uitgeverij: Clavis, 2017
ISBN: 978 90 448 2993 8
Illustraties: Guido van Genechten

Terug naar lijst

Snotterig slijm en spannende slapers

‘Dus jij bent niet bang voor monsters? Weet je dat heel zeker? Want nu kun je nog terug’.

Met dit citaat op de schutbladen begint het prentenboek ‘Dit is een boek vol monsters’. Je bent dus gewaarschuwd, en dat is maar goed ook. Want dit boek staat vol met de meest vieze en enge monsters die je ooit gezien hebt.

Het boek begint met een paar minimonsters. Deze monstertjes zien er heel schattig uit, omdat ze zo klein zijn. Maar ze hebben vlijmscherpe tanden, zo scherp dat ze je vingers eraf kunnen bijten. Het volgende monster ruikt naar schimmelkaas en veel te rijpe bananen én een drol van een bosolifant. Het zou ook kunnen dat je al die geuren tegelijk ruikt. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd, want het stinkende monster wast zich maar één keer per jaar met modder. Het is maar goed dat er geen geur in het boek zit!

Vervolgens worden er nog veel meer monsters aan je voorgesteld: een knalrood monster dat heel veel geluid maakt, en een groen monster met een giftige staart. Gelukkig ziet dit monster er niet zo eng uit. Daarna volgt een monster dat al drieduizend jaar slaapt. Die kan je maar beter laten slapen! Naast monsters die heel veel geluid maken of erg stinken, staan er ook vieze monsters in het boek. Bijvoorbeeld een die helemaal onder het snot en slijm hangt: ‘Jakkes! Tja, dat krijg je natuurlijk als je alleen rauwe slakken en vette rattenstaarten vreet’.

De tekst van Guido van Genechten is lekker spannend. Hij wil je graag waarschuwen voor de enge en vieze monsters, maar daardoor word je juist nieuwsgierig. De tekst zorgt ervoor dat je snel de bladzijde om wil slaan om te zien of het monster echt zo eng is zoals de waarschuwing je doet geloven. Ook beschrijft de tekst alle vieze details van de monsters. Er worden veel uitroeptekens gebruikt en woorden zoals: ‘okidoki’ of ‘wat een aansteller’. Op iedere pagina staat een waarschuwing voor het monster dat op de bladzijde erna komt. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om je neus dicht te knijpen of om alvast oordopjes in te doen om je te beschermen tegen de geur of het geluid. Gelukkig kun je de monsters niet echt ruiken of horen gillen!

De tekeningen zijn gemaakt door de auteur en laten de fantasievolle monsters goed zien. Het monster dat al zo lang ligt te slapen lijkt helemaal onder het stof te zitten. Sommige monsters zien er eng uit doordat ze bijvoorbeeld twee monden hebben of scherpe tanden. Soms hangt er zelfs nog bloed uit de bek! In de tekeningen is veel kleur gebruikt. De meeste monsters staan getekend op een fel gekleurde achtergrond. Ook de monsters zelf zien er kleurig uit. De illustraties zijn onder andere met verf gemaakt. Door het water dat daarbij is gebruikt, hebben de monsters veel vieze vlekken op hun huid. Het meest griezelige monster staat op de laatste pagina. Dit monster ontsnapt bijna uit het verhaal! Je moet snel het boek weer dicht doen, zodat het monster in het boek blijft!

Durf jij dit boek aan?

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Sneeuwwitje breit een monstervan Annemarie van Haeringen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.