Dit dagboek is geheimHans Kuyper

Terug naar lijst
 

Dit dagboek is geheim

Titel: Dit dagboek is geheim
Auteur: Hans Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2005
ISBN: 978 90 258 4893 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Lees dit niet!

Het allerallergeheimste wat je hebt, waar verstop je dat? Je kunt het moeilijk de hele tijd bij je houden. Zie je het al voor je? Net als je ondersteboven in de ringen hangt met gym, valt je dagboek onder je shirt vandaan. En hoe moet dat dan met zwemmen? Gelukkig hebben de meeste kamers geheime hoekjes. En de meeste dagboeken sloten. Maar waar laat je dat sleuteltje dan? Ook achter slot en grendel? En díe sleutel dan? Misschien kun je je dagboek maar het beste open en bloot midden op tafel leggen. Op de eerste bladzijde schrijf je dan heel groot: ‘Waarschuwing! Sla dit boek niet open! Niemand mag het lezen. En als je het toch leest, dan zal ik je wel vinden!’ Dat is tenminste wat de hoofdpersoon doet in ‘Dit dagboek is geheim!’ van Hans Kuyper.

Eigenlijk vindt de ikpersoon, van wie je niet te weten komt hoe ze heet, een dagboek iets voor meisjes. Zo blij is ze dan ook niet als ze er één met haar verjaardag krijgt. Ze is dan wel een meisje, maar dat is alleen maar toeval. De ‘ik’ in het boek houdt veel meer van stoere, jongensachtige dingen. En als er toevallig even niks gebeurt, dan stort ze zich zélf wel in een avontuur!

‘Dit dagboek is geheim!’ bestaat uit drie verschillende verhalen, die op elkaar aansluiten. Het eerste deel is het spannendst. Daarin ziet de schrijfster van het dagboek een vreemde, verdachte man, die in de duinen rondzwerft. Zelf weet ze best veel van sporen verzamelen en aanknopingspunten zoeken, dus gaat ze op onderzoek uit. Haar kersverse vriendje David sleept ze mee, hoewel hij het eigenlijk niet zo ziet zitten. Maar op een gegeven moment wordt het zelfs voor de stoere ikpersoon allemaal iets té spannend…

In de andere delen kabbelt het verhaal rustig voort. Schrijver Kuyper heeft de spanning van het eerste deel ingeruild voor humor. Die is af en toe een beetje flauw, maar gelukkig is Kuyper niet vergeten dat als je in een dagboek schrijft, je dat niet doet om grappig gevonden te worden. En dus schrijft hij zo, dat je de ‘ik’ uit het verhaal goed leert kennen. Ook kom je erachter dat ze veel meer is dan alleen een stoer meisje.

Als je zelf een dagboek bijhoudt, weet je dat niet alles wat je opschrijft even spannend is. Dat hoeft ook helemaal niet en bovendien ben jij toch de enige die het leest. Maar ‘Dit dagboek is geheim!’ wordt door een heleboel kinderen gelezen. Iets meer actie zou het boek nog leuker maken!

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.