Dit is allemaal waarLygia Day Peñaflor

Terug naar lijst
 

Dit is allemaal waar

Titel: Dit is allemaal waar
Auteur: Lygia Day Peñaflor
Uitgeverij: Young & Awesome, 2018
ISBN: 978 90 258 7523 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Te mooi om waar te zijn

Het zal je maar gebeuren: je grootste idool noemt uitgerekend jou en je vrienden ‘haar mensen’ en trekt opeens met je op alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. De middelbare scholieren Miri, Soleil en Penny kunnen bijna niet geloven dat de populaire Fatima Ro hen uitverkoren heeft.  Ze hangen aan de lippen van de 23-jarige schrijfster, die filosofisch spreekt over de essentie van het leven: het hebben van écht, oprecht contact, ‘van mens tot mens’. Waarbij je ‘binnenste buiten’ bent naar de ander: door je echt te laten kennen en ‘kostbare waarheden’ deelt, krijgt een relatie pas diepgang. Maar wat nou als die kostbare waarheden opeens door iedereen te lezen zijn in haar nieuwste boek?

‘Dit is allemaal waarvan Lygia Day Peñaflor laat de hoofdpersonen om de beurt aan het woord, om hun kant van het verhaal te vertellen nu Jonah, hun nieuwe mysterieuze klasgenoot, door een vreselijk incident in coma ligt. Het is een ingenieuze reconstructie van een intensieve, onwerkelijke periode die de tieners doormaakten, waarbij de invloed van Fatima Ro steeds groter wordt. Telkens vanuit een ander perspectief lees je hoe de meiden dwepen met de schrijfster en vooral: hoe ze hier op terugkijken nu het nieuwe boek van Fatima overal in de winkels ligt. Jonah speelt daarbij een bijzondere rol. Als kersvers vriendje van Soleil, een ontwikkeling waar Fatima een rol in heeft gehad, hoort hij voortaan ook bij de ‘mensen’ van Fatima. Het geheim dat Jonah met zich meedraagt, is voer voor haar nieuwe boek. In ‘Dit is allemaal waar’ lees je hier tussendoor fragmenten uit: over drie pubermeiden die idolaat zijn van een jonge schrijfster en zich tegelijkertijd afvragen wat er nou toch met die nieuwe jongen aan de hand is.

Het is goed opletten in dit boek: alle personen hebben hun eigen kijk op de werkelijkheid, en dan loopt er ook nog een fictief verhaal doorheen dat daar heel veel op lijkt, maar toch net even anders is. Schrijfster Lygia Day Peñaflor speelt daarmee ontzettend knap met wat feit is en wat fictie, net zoals de personages in haar boek doen. Want wat doe je als je de waarheid niet kunt verdragen? Of als een andere werkelijkheid je beter uitkomt?

‘Dit is allemaal waar’ is een intrigerend verhaal. Zo moet het gevoeld hebben voor de hoofdpersonen: zonder dat je het meteen de gaten hebt, worden er grenzen overschreden. Omdat het zo subtiel gebeurt, kun je het eerst nog wegwuiven, verklaren en interpreteren naar je eigen zin. Totdat de gevolgen je als een klap in je gezicht raken en het onmogelijk is je voor te stellen hoe je je zo hebt kunnen laten meeslepen.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.