DissusSimon van der Geest

Terug naar lijst
 

Dissus

Titel: Dissus
Auteur: Simon van der Geest
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 1082 0
Illustraties: Jan Jutte

Terug naar lijst

Nóg weer iets mooier

Het verhaal over Odysseus, dat Homeros rond 800 v.Chr. schreef, is nu door Simon van der Geest herverteld in 'Dissus'. Homeros schreef de 'Odyssee' in dichtvorm. Toentertijd was dat heel gewoon, maar tegenwoordig doet bijna niemand dat meer. Het is dan ook dapper dat Van der Geest voor deze manier van vertellen heeft gekozen. Wij zijn niet zo gewend aan deze stijl. Maar als je de smaak te pakken krijgt, kun je dit boek zo vaak lezen als je wilt… vervelen gaat het niet!

'Dissus' gaat over de avontuurlijke tocht van een jongen en zijn vrienden. Ze zijn op de vlucht voor jongens met wie ze gevochten hebben in het zwembad. Op de reis naar huis, die een echt lange reis wordt omdat ze hopeloos verdwalen, maken ze allerlei dingen mee. Helaas verliezen ze onderweg ook een paar vrienden, net als Odysseus.

Simon van der Geest volgt bij het beschrijven van de tocht grotendeels het verhaal van Homeros. De eenogige boer doet denken aan de Cycloop die Odysseus onderweg tegenkwam.
Odysseus ontsnapte aan het gezang van de Sirenen door de oren van zijn bemanning te vullen met was en zichzelf vast te laten binden aan de mast van het schip; Dissus laat zich vastbinden achter op de fiets bij zijn beste vriend Job.

Van der Geest heeft ook stukken veranderd bij het vertellen van dit verhaal. Als Dissus eindelijk thuiskomt, hebben zijn ouders hem ingewisseld voor een hond. Voor Homeros' Odysseus loopt het verhaal beter af. Hij wordt opgewacht door zijn vrouw, die hem al die jaren trouw is gebleven.

De illustraties van Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte passen goed bij het verhaal. Ze zijn stoer en avontuurlijk en de robuuste lijnen zijn een heerlijke afwisseling op de poëtische tekst. De kleuren die Jutte gebruikt doen sterk denken aan die op oude Griekse vazen die je weleens op plaatjes ziet.

Auteur en illustrator brengen het karakter van de 'Odyssee' heel goed over. Mocht je echter niet geïnteresseerd zijn in dat verhaal, ga dan gewoon lekker genieten van de prachtige illustraties en de manier waarop Van der Geest dingen verwoordt:

's Nachts
als we allemaal naast elkaar lagen
[…]
luisterde ik hoe we in slaap vielen
het ademen steeds trager
en zager

Als je gewóón een spannend boek wil lezen over pesten en je staande houden in een maatschappij vol verleidingen, kan je beter een ander boek kiezen. Maar als je geïnteresseerd bent in de klassieke literatuur en/of geen moeite hebt met deze aparte schrijfstijl, dan heb je met dit boek een juweel in handen. De 'Odyssee' was al prachtig, maar Simon van der Geest heeft het verhaal in nog weer iets mooiere woorden herverteld!

Maartje.

Dissus wint de Gouden Griffel 2011

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.