Dirkje Bakkes brandnetelspecialistTosca Menten

Terug naar lijst
 

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist

Titel: Dirkje Bakkes brandnetelspecialist
Auteur: Tosca Menten
Uitgeverij: Van Goor, 2015
ISBN: 978 90 003 4418 5
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Blijmoedig

Stel, je woont bij een heel enge tante …

‘Tante Fop was zo mager als een sprinkhaan. (…) haar vingers leken op kippenklauwen. Het griezeligst waren haar tanden. Die waren zo gevaarlijk dat tante Fop ze niet eens durfde in te houden als ze sliep.’

en een driftige oom …

‘Alles aan hem was groot. In zijn reusachtige neusgaten konden wel muizen wonen, en zijn kolossale vuisten waren hard als steen. (…) Als hij liep, dreunde de vloer en als hij brulde, trilden de ruiten.’

die voortdurend ruzie maken, elkaar pesten en elkaar uitschelden. Wat voor jongen word je dan? Een jongen die bang en onzeker is?

Maar Dirkje in ‘Dirkje Bakkes brandnetelspecialist’ is dat helemaal niet. Hij is juist opgewekt. En samen met zijn geiten, die in een schuurtje op de plantage wonen, maakt hij er het beste van. Ook al wordt hij de hele dag door uitgescholden voor ‘snotzak’, worden al zijn vragen schreeuwend beantwoord met ‘Stop met die vragen! Anders zal ik je mores leren!’ Dirkje blijft goedgemutst. Als oom en tante op een dag besluiten dat Dirkje uit dankbaarheid al het geld moet terugverdienen van de ruilwinkel, waar ze Dirkje gekocht hebben, blijft hij optimistisch. Want, zo denkt hij, als hij zijn schuld heeft afbetaald, kan hij weg bij Fop en Griep. De wijde wereld in ...

Maar oom en tante zijn helemaal niet van plan hem te laten gaan. Hoe hard Dirkje ook werkt op de brandnetelplantage van oom Griep: ‘brandnetels trekken, brandnetels sorteren en brandnetels inpakken’, hij mag niet weg. Als hij er op een dag achter komt dat Griep probeert een reuzenbrandnetel te maken om er rijk mee te worden, ziet Dirkje een kans. Want als het hem lukt een reuzenbrandnetel te kweken, dan zullen ze hem toch wel vrijlaten? Vol goede moed gaat Dirkje aan de slag. Het is het begin van een avontuur vol problemen, humor en gekkigheden.

‘Dirkje Bakkes brandnetelspecialist’ van Tosca Menten is een spannend en ook een absurd verhaal over een ongewone jongen. Maar het boek heeft ook een diepere laag. Het gaat ook over doorzetten als het moeilijk wordt, bijzondere vriendschappen tussen mens en dier, en dromen over een betere toekomst. Elly Hees maakte treffende tekeningen bij het verhaal. De bruutheid van Griep en de valsheid van Fop spatten van de pagina’s. Dirkjes lieve en vrolijke karakter is ook goed weergegeven. De tekeningen maken dat je Dirkje meteen in je hart sluit.

Je moet overigens wel een sterke maag hebben voor dit verhaal, want de tanden van tante Fop zijn overal: in de suikerpot, in de soep, in … bah!

Yvonne.

Leestip: Als je houdt van absurde verhalen zoals ‘Dirkje Bakkes brandnetelspecialist’, lees dan ook de boeken van Roald Dahl, bijvoorbeeld Joris en de geheimzinnige toverdrank.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.