Die wil ik!Petra Heezen

Terug naar lijst
 

Die wil ik!

Titel: Die wil ik!
Auteur: Petra Heezen
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2006
ISBN: 978 90 269 1754 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Het juiste dier voor mama

Wat zou jij kiezen, een kat, of toch liever een konijntje? Houd jij meer van goudvissen of lijkt een spin je wel stoer? Misschien gaat dit je allemaal wel veel te snel en zou jouw keuze vallen op een slak! Het kan allemaal in de winkel van Lambertus. Hij heeft dieren in alle soorten en maten. In zijn winkel is het vinden van het juiste huisdier geen enkel probleem. Of toch wel?

In het prentenboek ‘Die wil ik!' van Petra Heezen komt het jongetje Niels de winkel van Lambertus binnen. Hij mag van zijn moeder een huisdier uitkiezen en hij mag helemaal zelf weten wat. ‘...als het maar niet verhaart. Dat wil mama niet.' De keuze valt op een muis en Niels verlaat blij de winkel. Maar de volgende dag is hij alweer terug. Is er iets mis met de muis? Nee hoor, alleen vindt mama de staart van de muis eng. En dus kiezen Niels en Lambertus een ander dier. Maar welk dier ze ook kiezen, steeds weer is er iets niet naar mama's zin. De schildpad is te sloom, het eendje kwaakt te veel en de goudvis maakt haar duizelig, want die zwemt alleen maar rondjes. Toch blijven Niels en Lambertus vol goede moed. Steeds opnieuw roept Niels enthousiast ‘Ja, die wil ik!', om de volgende dag het dier weer met een bedroefd gezicht terug te brengen.

Petra Heezen is in eerste plaats illustratrice. Dat kan je goed zien in ‘Die wil ik!'. Haar illustraties zijn soms wat flets, maar ondanks dat toch een feest om naar te kijken. Er is zoveel te zien in de winkel van Lambertus! Katten liggen lekker te slapen, muizen kruipen in en uit holletjes, of op Lambertus' schouder. En overal staan aquariums en kooien met blij kijkende dieren erin. Er zijn zelfs apen!

Natuurlijk was het het handigst geweest als Niels' moeder gewoon met hem mee was gegaan naar de winkel, maar dan hadden we niet van dit verhaal kunnen genieten. Heezen maakt in haar verhaal veel gebruik van herhaling en voorspelbare situaties en doet dat precies zo dat je steeds benieuwd bent naar de volgende bladzijde. Wat zal dit keer mama's bezwaar zijn en welk dier zullen Niels en Lambertus nu kiezen? Zal Niels uiteindelijk een dier vinden dat zijn moeder wel goed vindt? Petra Heezen laat met ‘Die wil ik!' zien dat ze niet alleen kan illustreren, maar ook weet hoe je een verhaal moet vertellen.

Meer informatie over Petra Heezen, haar tekeningen en haar boeken vind je op http://www.petraheezen.nl.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.