Die verbazingwekkende Verenigde StatenTerry Deary

Terug naar lijst
 

Die verbazingwekkende Verenigde Staten

Titel: Die verbazingwekkende Verenigde Staten
Auteur: Terry Deary
Uitgeverij: Kluitman, 2002
ISBN: 978 90 206 0518 1
Illustraties: Martin Brown

Terug naar lijst

Waanzinnige weetjes

Werkstukken maken voor school, daar ontkomt niemand aan. Urenlang zoeken in de bieb, waar alle stoffige boeken op elkaar lijken, en er niet één dunner is dan 750 bladzijden... Maar het kan natuurlijk ook anders, moeten de schrijvers van de boeken uit de serie 'Waanzinnig om te weten' gedacht hebben. Wel informatie, geen moeilijke woorden. Geen saaie opsommingen, wel leuke wetenswaardigheden. Voeg daar grappige plaatjes en strips aan toe en de wetenschap komt tot leven!

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar terwijl je dit leest, gebeurt er van alles in je hersenen. Je ogen moeten zich scherp stellen op het beeldscherm, je geheugen kijkt of het de letters herkent en het spraakgebied in je hersenen maakt er woorden van, die ook nog een betekenis moeten krijgen. Zo kun je deze zin begrijpen.

Dit is nog maar één weetje uit 'Je briljante brein'. Schrijver Nick Arnold heeft zich verdiept in het meest raadselachtige gedeelte van de mens: de hersenen. Denk niet dat dit een saai biologieboek is met droge kost en ingewikkelde termen. Het staat juist vol informatie over dingen die iedereen in zijn dagelijks leven meemaakt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je een lekker stuk chocola ziet liggen, of wat doen je hersenen als je slaapt?

Naast 'Je briljante brein' schreef Arnold nog meer boeken voor de serie 'Waanzinnig om te weten'. In 'Je spetterende spijsvertering' neemt hij een heel ander gedeelte van het lichaam onder de loep. De speciaal hiervoor ingehuurde privé-detective T. Maagnum onderwerpt zich aan allerlei experimenten van de professor. Hij laat zich verkleinen, wordt opgegeten en volgt de weg van het eten door het spijsverteringskanaal. Hij onderzoekt wat er gebeurt als je bedorven voedsel eet, of hoe het komt dat je boeren moet laten.

Net als in 'Je briljante brein', geeft de schrijver geen opsomming van 'kale' feiten, maar wisselt hij informatie af met quizjes en grappige verhaaltjes. De tekeningen en strips van Tony De Saulles passen goed bij de humor waarmee de schrijver de werking van het lichaam uitlegt. Die humor is vooral terug te vinden in woordgrapjes, die na enige tijd vreselijk beginnen te irriteren. Waarschijnlijk kan Arnold zelf hard lachen om zijn eigen humor, maar hij vergeet dat de lezer er misschien genoeg van krijgt.

De serie telt tot nu toe 18 boeken, met titels die doen denken aan Suske en Wiskestripboeken: 'Chemische chaos', 'Buitengewoon bijzondere beesten' of 'Kriebelende kruipertjes'. Veel boeken uit de reeks gaan over de geschiedenis, zoals 'Die eeuwige Egyptenaren', 'Die gave Grieken' en 'Ruige ridders en kille kastelen'. Ook in 'Ongelooflijk gave opgravingen' is het vooral het verleden waar je meer over te weten komt. Archeologie* leert ons veel over hoe mensen vroeger geleefd hebben. Maar waar moet je nou beginnen met graven? Schrijver Nick Arnold geeft talloze tips voor de beginnende archeoloog, inclusief hoe je een mummie kunt maken. Zijn hobby - het bedenken van flauwe grapjes - zou hij ook in dit boek wat minder vaak mogen beoefenen.

In 'Die verbazingwekkende Verenigde Staten' graaft schrijver Terry Deary in het verleden van Amerika. Wie heeft het nou eigenlijk echt ontdekt, en waren de presidenten wel zulke helden als ze zelf beweerden? Deary is in ieder geval niet zo enthousiast over het land, en dat laat hij duidelijk merken. Zijn spottende stijl is vaak grappig en de verhalen worden er levendiger door, maar op den duur worden ook zijn grapjes voorspelbaar. Je weet als lezer onderhand wel dat de Amerikanen schurken zijn die zichzelf heel wat vinden. Verwacht geen duidelijk overzicht van feiten aan de hand van jaartallen. Die worden wel genoemd, maar de weetjes eromheen staan centraal.

Deze vier boeken uit de 'Waanzinnig om te weten'-serie lezen prettig door het gebruik van afwisselende rubrieken en de vele illustraties. De boeken zijn geschreven in de 'je'-stijl, waarbij de schrijvers 'samenspannen' met de lezer tegen de volwassenen die vaak dom, hebzuchtig, gewelddadig of gewoon 'leraar' zijn. Ze schrijven daarbij in 'spreektaal', de schrijver heeft het direct tegen de lezer. Hierdoor komen de verschillende onderwerpen een stuk dichterbij. Ondanks het hoge 'flauwe grappengehalte', is het toch deze humor die de informatie luchtig en leesbaar houdt. Met deze weetjes kun je je werkstuk zeker een stuk leuker maken en de reeks mag dan ook eigenlijk niet ontbreken in de schoolbibliotheek!

* Archeologie is de wetenschap die zich bezighoudt met opgravingen uit het verleden

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.