Die foto waar ik niet op sta Do Van Ranst

Terug naar lijst
 

Die foto waar ik niet op sta

Titel: Die foto waar ik niet op sta
Auteur: Do Van Ranst
Uitgeverij: De Fontein, 2014
ISBN: 978 90 261 3706 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een hoopje mensen dat familie is

Een familiereünie. In het zomerhuis van opa. Bas is er drie jaar niet geweest. Het is het huisje waar hij van kinds af aan elke vakantie doorbracht, samen met opa, zijn ouders, oom en tante en zijn nichtje Fiebie. Het huis waarin een verbond ontstond: opa en de kinderen samen tegen de vier volwassenen. Opa richtte er een fantastische zolder in, waar Fiebie en Bas konden spelen, dromen en ontdekken, en waar hun ouders niet hoorden te komen.

Opa ontzegde elke volwassene op een of andere manier de toegang tot onze zolderkamer. Niet dat hij als een bewakingsagent voor de trap stond of zo, maar als tante of mijn moeder even wilde gaan kijken wat er nu weer aan de hand was, suste hij: ‘Laat hen toch.’
‘Ooit loopt het fout af,’ moet tante Klazien een keer gezegd hebben.
Achteraf gezien had ze gelijk, maar dat toegeven staat gelijk aan je moeder schattig vinden.


In ‘Die foto waar ik niet op sta’ vertelt Bas over de rare reünie die opa ineens organiseert. Opa doet het niet voor de gezelligheid, dat is al snel duidelijk. Hij heeft iets te vertellen. En dat niet alleen; opa onthult ook een familiegeheim. Maar er broeien meer geheimen. Waarom spreekt Bas stiekem met Fiebie op terrasjes af, terwijl hij tegen zijn ouders zegt dat hij bij een vriend werkt aan een schoolopdracht? Waarom mag hij al drie jaar lang zijn grootvader niet ontmoeten? Wat is er toen precies gebeurd, daar op die zolderkamer in het zomerhuis van opa?

In benauwende boeken schrijven is Do Van Ranst een meester. Vanaf de eerste bladzijde van ‘Die foto waar ik niet op sta’ voel je de ruzieachtige sfeer in het vakantiehuisje, het venijn tussen de twee moeders, die elkaar niet kunnen luchten of zien, en de gloeiende hekel die Bas aan zijn tante heeft. Heel langzaam wordt onthuld wat zich in het verleden heeft voorgedaan. Maar net als je denkt: nu snap ik het!, draait het verhaal een slag en blijkt Van Ranst nog een nieuw drama in petto te hebben. Niets is wat het lijkt in deze jongerennovelle.

Wat er daarna gebeuren zal, weet niemand. Alleen nog dat er veel gescholden en ruzie gemaakt zal worden, want dat hoort gewoon zo in dat hoopje mensen dat mijn familie is.

‘Die foto waar ik niet op sta’ gaat over taboe’s. Over ruzie, haat en nijd, over liefde en over vriendschap. Over jaloezie, over verdriet. Het is een zorgvuldig opgebouwd verhaal, waarin een jongen terugkijkt op zijn jeugd en erkent dat hij zijn familie moet accepteren zoals die is.
Het is een subtiel en beklemmend boek voor wie graag tussen de regels leest.

Lidewij.

Lijkt dit je een mooi boek? Lees dan ook de recensie van ‘De Melkweg’ van Bart Moeyaert.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.