Die eland is van mijOliver Jeffers

Terug naar lijst
 

Die eland is van mij

Titel: Die eland is van mij
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 8967 254 4
Illustraties: Oliver Jeffers

Terug naar lijst

Wie is het baasje?

Misschien heb je wel een hond, kat of een konijn als huisdier. Maar wat doe je als je het baasje bent van een eland die niet naar je luistert?

‘Die eland is van mij’ gaat over Wilfred, hij heeft een eland die hij Marcel noemt. Ze kennen elkaar nog niet lang: ‘De eland was een poosje geleden bij hem gekomen, en toen wist Wilfred, hij WIST het gewoon, dat die eland van hem was’. Wilfred bedenkt allerlei regels waar Marcel zich aan moet houden om een goed huisdier te zijn. Soms lukt het Marcel om zich aan die regels te houden.

Maar vaak zijn de regels moeilijk: ‘Maar soms was de eland niet zo’n  goed huisdier. Hij trok zich nooit iets aan van regel 7: die kant oplopen waar Wilfred naartoe wil’. Het is natuurlijk ook niet zo gek dat de eland doet wat hij zelf wil, hij kent zijn nieuwe baasje Wilfred nog maar net. Tenminste, Wilfred denkt dat hij het baasje is van Marcel. Maar dat denkt de jongen niet als enige. Tijdens een wandeling komen ze een oude vrouw tegen, zij denkt ook dat de eland van haar is. Maar daar is Wilfred het niet mee eens. Hij roept: ‘Die eland is van mij!’.

De tekst van Oliver Jeffers over de eigenwijze Wilfred is humoristisch. De regels die hij bedenkt voor het dier zijn grappig omdat je al weet dat die regels niet zijn na te leven door een dier. Zo mag de eland niet te veel lawaai maken als Wilfred naar muziek luistert. De zinnen die gebruikt worden zijn kort en worden in verschillende lettertypes weergegeven. Zo staan de regels die Wilfred bedenkt, in een soort handgeschreven lettertype.

De tekeningen zijn door de auteur zelf gemaakt. Marcel staat vaak groot afgebeeld. Hij is met een grove kwast met bruine verf op papier gezet. Wilfred is klein weergegeven en ziet er door het strikje dat hij om zijn nek draagt en de bretels die hij gebruikt om zijn broek omhoog te houden, echt uit als een wijsneusje. In de illustraties worden verschillende technieken gebruikt. Soms is de achtergrond wit, maar net zo vaak wordt een berglandschap gebruikt. De ene keer is dat een geschilderd tafereel, soms is het een bestaande illustratie of een met de computer bewerkte tekening. Dat maakt de illustraties erg verschillend en prachtig om naar te kijken. Door de kleuren die gebruikt worden lijken de tekeningen soms echt op een schilderij: een plaatje, waarin een kleine jongen en zijn eland rondlopen.

Hoe het afloopt met Wilfred, de eland en het oude dametje…Dat moet je zelf maar lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Ben jij bang in het bos, grote Wolf?van Jan de Kinder

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.