Die dag in augustusRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Die dag in augustus

Titel: Die dag in augustus
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6188 9
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Een dromerig dorp en een rampzalige dag

Stel je voor: een dorp in de Italiaanse heuvels. De augustuszon brandt op de daken. Er zijn steile straatjes, een marktplein met een fontein, een café waar oude mannen kaarten en hun cappuccino drinken. Vanaf de oude klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de zonnebloemvelden, de weilanden en de olijfboomgaard in de verte.

In zo’n dorp woont Enrico. Elke ochtend slentert hij door de straatjes, luistert hij naar wat de mensen vertellen, tekent hij in zijn schetsboek wat hij ziet en droomt hij over zijn vriendin Teresa. Zij blijven voor altijd bij elkaar, wat er ook gebeurt. Daarna slaat hij het pad naar de olijfboomgaard in. Daarachter woont zijn nonno, zijn opa, bij wie hij de schapen hoedt. Zo gaat het elke dag. Behalve die dag in augustus…

Op het terras van Caffe Il Miracolo zaten drie oude mannen voor zich uit te staren. Het gebouw naast het café was verdwenen, Il Miracolo zelf had geen achterkant meer.
Het was druk op wat er over was van de parkeerplaats. Verslaggevers uit binnen- en buitenland waren gekomen om het dorp de wereld in te sturen. De zendwagens waren nu weg, maar veel journalisten waren gebleven om te schrijven over de gewonden en het herstel.

Het duurt even voor je begrijpt wat er op die dag in augustus gebeurde. De aarde beefde ineens, woester en woester. Sindsdien is er niets meer hetzelfde. Alleen dwaalt Enrico nog steeds met zijn schetsboek door het dorp. Hij tekent. Hij tekent alles. De kapotte huizen, de versperde straatjes. De gedeukte auto’s, de mensen. De doden in hun kist. De scheuren, de brokken, de restanten. En Teresa, die naar hem uitkeek.

Vanaf de eerste bladzijde van 'Die dag in augustus' neemt Rindert Kromhout je mee naar een slaperig Italiaans dorp, waar iedereen elkaar kent en waar een ruzie tussen Enrico’s nonno en oude Marta het spannendste is wat er in maanden gebeurt. Hij beschrijft het dorp zo mooi dat je de hitte en het stof voelt, de sappige perziken van Marta ruikt en bijna proeft en je samen met Enrico door de straatjes sloft alsof je dat elke ochtend doet.
De tekeningen van Annemarie van Haeringen laten zien wat Enrico tekent: in gekleurde lijnen is daar het dorp, de mensen en later de puinhopen. ‘Een schilder laat niet alleen zien hoe iets werkelijk was, maar ook wat hij erbij dacht en voelde,’ zei Enrico’s nonna.

'Die dag in augustus' wordt met weinig woorden verteld, maar toch staat er heel veel in het boek. Het is een verhaal over een dorp, over trouw, over kijken en over voelen; een prachtig miniatuurtje over een rampzalige dag in augustus, dat blijft verrassen tot op de laatste bladzijde.

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.