Dex - Over vrienden en andere bagageMijke Pelgrim

Terug naar lijst
 

Dex - Over vrienden en andere bagage

Titel: Dex - Over vrienden en andere bagage
Auteur: Mijke Pelgrim
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2018
ISBN: 978 90 003 6554 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Dexter-Jan-Roderick in de brugklas

De overstap van groep 8 naar de brugklas valt niet altijd mee, maar als er een schoolreis naar Canterbury op het programma staat, dan wil zelfs een stuiterbal als Dex zijn beste beentje voorzetten. En dat terwijl Dex school maar een sadistische uitvinding vindt.

Maar Dex, wat doe je dan op die school, hoor ik je denken. Goeie vraag. Een tijd lang wist ik dat zelf ook niet. Maar toen brak Luuk uit onze klas zijn enkel (…). We werden vrienden en bij je vrienden wil je in de buurt zijn. Daarom heb ik besloten dat ik toch maar mijn best ga doen om over te gaan naar de tweede.

Dus probeert Dex zich netjes te gedragen in de klas, hij maakt zijn huiswerk, hij let op en verandert bijna in een superkeurige Dexter-Jan-Roderick. Want hij wil bij zijn vrienden blijven en voor je vrienden moet je wat overhebben. Maar daarmee werkt Dex zich in een lastige positie. Want het eten in Engeland, dat schijnt niet best te zijn: azijn over de frieten, witte bonen met tomatensaus als ontbijt…
Gelukkig vinden Dex en zijn vrienden er wat op: ze nemen gewoon een koffer mee naar Engeland, boordevol chips, borrelnoten, winegums, energydrink en chocola. Ze kunnen per persoon vier kilo snoep meenemen! De vraag is alleen wie de koffer meezeult. Het lot valt op Dex.

Wat aanvankelijk een briljant plan leek, gaat Dex steeds meer dwarszitten. Hij heeft zijn mentor zo beloofd om zijn best te doen en nu gaat hij toch iets uithalen waarvan hij donders goed weet dat het verboden is. Anderzijds heeft hij het zijn vrienden beloofd, en wat je belooft dat moet je doen. Ook als die vrienden met zestien blikken energydrink komen, of een tros megabananen of een geheimzinnig dichtgeplakt pakket.

We leerden brugklasser Dex al kennen in Dex – Over school en andere ellende.  In ‘Dex – Over vrienden en andere bagage’ gaat Mijke Pelgrim verder waar het eerste boek ophield. Het is of Dex een klasgenoot is, die gewoon wat tegen je zit te kletsen. Je ziet hem voor je: een wat mollige jongen die het maar lastig vindt om stil te zitten en zijn mond te houden. Huiswerk noteren wil er wel eens bij inschieten, het valt niet mee om je biologie netjes af te maken als je dezelfde dag ook een toets voor aardrijkskunde hebt. Dat herken je vast. Mijke Pelgrim is docent op een middelbare school, dus ze weet precies waar brugklassers tegenaan lopen. Dat maakt van ‘Dex’ een heerlijk en herkenbaar boek als je zelf ook in de brugklas zit.

Hoe het verder gaat met Dex en zijn snoepkoffer? Lees dat zelf maar. Een echte Dexter-Jan-Roderick is Dex nog lang niet. Gelukkig!

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een schoolreis? Probeer dan eens 2C van Mirjam Mous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.