Dex - Over school en andere ellendeMijke Pelgrim

Terug naar lijst
 

Dex - Over school en andere ellende

Titel: Dex - Over school en andere ellende
Auteur: Mijke Pelgrim
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2017
ISBN: 978 90 003 5705 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Van boterhammen word ik depressief

Weet je wat ik nou nuttig zou vinden? Dat ze in groep acht, als je die stomme Cito-toets moet maken, ook een testje afnemen om te kijken of school sowieso wel je ding is.
Met vragen zoals:

- Vind je school boeiend?
- Kun je goed stilzitten?
- En je mond houden?
- Vind je leraren leuke mensen?
- Hou je van huiswerk?
- Lees je wel eens een boek voor je plezier?

Ik weet zeker dat ik op alle vragen ‘nee’ zou antwoorden.


Zo begint het brugklasboek ‘Dex – over school en andere ellende’. Dex is wat druk, heeft een hekel aan leren, is dol op gamen, energydrank en eten (tosti’s zijn favoriet!) en hij heeft een klein hartje. Samen met zijn beste vriend Brian zit hij in de brugklas en dat brengt een hoop veranderingen met zich mee. Dex wil graag dat alles hetzelfde blijft en dat ze alles samen blijven doen, maar Brian vindt het juist leuk om ook nieuwe vrienden te maken. Iets wat herkenbaar zal zijn voor veel brugpiepers! Bovendien leiden die herkenbare middelbare schoolsituaties ook tot hardop lachen, bijvoorbeeld wanneer Dex zijn tosti-ijzer mee naar school neemt omdat de tosti’s in de kantine te duur zijn.

Dat tosti-ijzer vinden de jongens uit de klas van Dex en Brian erg interessant, en dus komen Freddy, Luuk en Wahid tosti’s ‘bietsen’. Dex vindt Wahid ontzettend irritant en na een driftig ‘Godzilla-momentje’ delen Dex en Wahid wat klappen uit aan elkaar. Hun geweldige mentor Hendriks lost hun ruzie op een prima manier op: Dex en Wahid moeten samen een culinaire recensie schrijven over een shoarmazaak in de stad.
En zo wordt de liefde voor tosti’s van het clubje jongens ingeruild voor een Turkse pizza-liefde. De honger naar Turkse pizza gaat zelfs zo ver dat het leidt tot een noodlottig ongeluk…

‘Dex’ is vlot en humoristisch geschreven. Het is écht een boek voor alle jongens in de bovenbouw van de basisschool en in de brugklas. En van dat soort boeken, die echt goed laten zien hoe het leven is als jongen op de middelbare school, zijn er helaas niet zo heel veel. Soms klinkt Dex niet helemaal als een brugklasser, bijvoorbeeld wanneer hij wat volwassen uitspraken doet als ‘Onze klas was ook niet echt om over naar huis te schrijven’ of ‘Nu is het welletjes geweest voor vandaag’, maar over het algemeen voelt hij als een jongen zoals wij die allemaal kennen. Mijke Pelgrim is zelf docent op een middelbare school, dus ze weet prima wat er speelt in zo’n brugklas. Dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ‘Dex’ zo’n sterk en leuk boek is geworden, over alles wat je kunt meemaken als je net op de middelbare zit!

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.