De zweetvoetenmanAnnet Huizing

Terug naar lijst
 

De zweetvoetenman

Titel: De zweetvoetenman
Auteur: Annet Huizing
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0826 1
Illustraties: Margot Westermann

Terug naar lijst

Het recht om te stinken

Dit verhaal begint in 2001. Het stinkt nogal. Naar zweetkakkies.

Recht saai? Echt niet! Zeker niet als je ‘De zweetvoetenman’ hebt gelezen. Dit superleuke en interessante boek over het rechtssysteem leert je er alles over. Maar dan ook echt álles. Zoals de zaak van de beruchte zweetvoetenman. Ene Teunis T. had ineens zin om in de plaatselijke bibliotheek zijn schoenen uit te trekken en zijn zweetvoetengeur de vrije loop te laten. Hij kreeg een toegangsverbod. Maar Teunis ging in hoger beroep. Want de bibliotheek is een openbaar gebouw en in de regels stond niks vermeld over kleding of schoeisel. Hoe loopt dat af? Ja, dat moet je zelf uitvinden…

Annet Huizing won zeer terecht een Zilveren Griffel 2018 voor ‘De zweetvoetenman’. In hele toegankelijke en vrolijke taal presenteert Huizing de meest grappige, spannende en interessante rechtszaken door de jaren heen in dit werkelijk fantastisch vormgegeven boek. Van portretrecht tot ouderlijk gezag, van de Grondwet tot ‘nood breekt wet’. Je krijgt antwoord op vragen die je altijd al hebt willen weten: waarom krijgt een pedofiel als Robert M. toch een advocaat? Mag je je gestolen fiets terug stelen? En hebben dieren inspraak? Leuk is ook dat Annet Huizing de gedachten en vragen die je hebt tijdens het lezen verwoord in een soort commentaar:

‘Nog een vraag: is er een alternatief voor de rechtsstaat?’
‘Hoezo? Bevalt de rechtsstaat je niet?’
‘Nou, er gebeuren wel stomme dingen.’
‘Zoals?’
(…)
‘Dat er eindeloos wordt gekletst over regels voor hagelslag.’
‘Klopt. Gebeurt in een democratische rechtsstaat.’
‘En dat drugsdealers vrij rondlopen door een fout van de politie.’
‘De wet geldt ook voor de politie.’


De tekst van Huizing wordt geweldig ondersteund door de illustraties van Margot Westermann. Schema’s, overzichtjes, grappige tekeningetjes van personages bij een bepaalde rechtszaak… Haar illustraties verduidelijken de tekst en zorgen er echt voor dat je je ogen niet van de pagina’s af kunt houden. Kijk maar eens naar de uitklappagina’s over de basis van het recht: hoe werkt het proces van naar de rechter gaan, welke soorten recht heb je en waar ga je naartoe? Je vliegt door 245 pagina’s heen door de vlotte vormgeving en stijl, maar het boek leent zich ook heel goed om af en toe eens iets in op te zoeken (ook op school).

Aan alles van dit boek zie je en voel je met hoeveel liefde en aandacht eraan is gewerkt. Wat zal het een tijd hebben gekost om ‘De zweetvoetenman’ zo mooi te maken. Het recht is inderdaad ‘een hoop gedoe’, zoals de ondertitel van het boek al stelt, maar wat is het ontzettend interessant! En dat is allemaal te danken aan het harde werk van Annet Huizing en Margot Westermann.

Lizan.

Leestip: Meer leuke non-fictie lezen? Lees dan eens de boeken van Marc ter Horst, zoals De oma van mijn oma van mijn oma.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.