De ZuurtjesBenjamin Leroy

Terug naar lijst
 

De Zuurtjes

Titel: De Zuurtjes
Auteur: Benjamin Leroy
Uitgeverij: De Geus, 2010
ISBN: 978 90 44516715
Illustraties:

Terug naar lijst

Zuur, maar toch heel fijn

Jij houdt vast van één van deze dingen: vakantie, spelen op het strand, zoete snoepjes, post krijgen of voetballen. Ze zijn in ieder geval leuker dan je kamer opruimen, huiswerk maken of witlofsla als avondeten krijgen. Toch?

Harry en Huibert Zuur zijn dat absoluut niet met je eens. Zij haten op vakantie gaan, drinken augurkensap en bewaren hun kunstgebitten in azijn. Het kenteken van hun auto is BAH-3, ze willen geen bezoek en zelfs hun bloemetjesbehang verwelkt van hun zure gezichten. Niet voor niets worden ze de Zuurtjes genoemd.

Schrijver Jaap Robben en tekenaar Benjamin Leroy vertellen het verhaal van deze twee broers in ‘De Zuurtjes’. Dat doen ze op een heel bijzondere manier. Vaak vertelt de schrijver het verhaal en maakt de tekenaar tekeningen bij de gebeurtenissen. In ‘De Zuurtjes’ is dat anders: de illustraties nemen soms paginalang het vertellen over, bijvoorbeeld als de broers in een nachtmerrie verzeild raken. De plaatjes laten dan zien hoe hun nachtmerrie eruitziet en jij kunt er lekker zelf de tekst bij verzinnen!

De Zuurtjes’ is een heel grappig boek, waar je vast hardop om zult moeten lachen. Robben en Leroy hebben originele en gekke dingen bedacht. Tweedemonds kunstgebitten bijvoorbeeld. Maar als je goed leest en kijkt, ontdek je tussen al die vrolijkheid ook donkere randjes. De moeder van Harry en Huibert, Agaat, slaapt altijd. Nooit mag iemand haar zien. Alleen op haar 111e verjaardag komt ze naar beneden en dan ontdekt iedereen dat ze de vierbenige ziekte heeft: niet twee benen komen onder haar rok vandaan, maar vier! En de hond, die op visite komt, heeft niet zomaar een bot opgegraven uit de tuin, maar een bot met mensenvingers eraan...

Eng? Dat valt wel mee, want Jaap Robben en Benjamin Leroy vertellen altijd alles met een grijns. Maar die onheilspellende gebeurtenissen laten je wel nadenken over wat er met Agaat aan de hand is. Waarom doen Harry en Huibert zo geheimzinnig over haar? En zijn de broers misschien door hun moeder zo zuur geworden? Er wordt genoeg aan je eigen fantasie overgelaten om te verzinnen hoe het zit.

‘De Zuurtjes’ is geen kant-en-klaar boek waar je één keer plezier van hebt en wat je daarna weglegt. Het is een boek dat vragen stelt en dat je aan het werk zet. Achter het verhaal gaat een nog dieper verhaal schuil: over gemis en over vasthouden aan gewoontes uit verdriet of uit heimwee naar vroeger. Hoe dat verhaal precies in elkaar zit, verklappen Robben en Leroy natuurlijk niet meteen. Daarvoor moet je zelf tussen de teksten en de tekeningen gaan speuren. Het verhaal staat er wel, het is alleen nog niet verteld...


Linda.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.