De zoute goudvisPaul Biegel

Terug naar lijst
 

De zoute goudvis

Titel: De zoute goudvis
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0497 3
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Klik-klak gingen de dameshakjes, wiet-wiet gingen de rubbersluipers

Vraag je vader, moeder, meester of oppas eens naar Paul Biegel. Wedden dat ze allemaal zeggen dat ze vroeger boeken van hem hebben gelezen? In 2015 zou Paul Biegel negentig jaar zijn geworden en dat wordt gevierd met een nieuwe bundel vol prachtige verhalen van zijn hand.

Lees bijvoorbeeld het titelverhaal ‘De zoute goudvis’ eens. In dit verhaal moet een visser op zoek naar een nieuwe goudvis voor de koningin nadat haar eigen goudvis is gestorven. Maar een zoute goudvis vinden: dat is nog niet zo makkelijk.

In het halfduister kon de visser niet zien wie het was. ‘Bent u de zoute goudvis?’ vroeg hij. ‘Welnee,’ sprak de stem. ‘Ik ben de volle-bolle-rolbuik-vis. De zoute goudvis woont hiernaast.’ (…) De visser draaide zich om, maar hij werd aan zijn enkel vastgegrepen door iets kleverigs. ‘Ik ben de slippe-slappe-sliere-slak. De zoute goudvis woont hiernaast. Wat moet u van haar?’ (…) Als ik niet opschiet, verdrink ik, dacht de visser en hij sprong de volgende vissenbek binnen.

Wat een mooie fantasiewoorden gebruikt Paul Biegel, hè? En niet alleen het taalgebruik van ‘De zoute goudvis’ is mooi – ook de illustraties van Mies van Hout zijn prachtig. Haar tekeningen maken dat je helemaal wegdroomt bij ‘De zoute goudvis’: je maakt een spannende reis door allerlei toverachtige werelden met even sprookjesachtige personages. Van Houts’ illustraties zijn levendig en vrolijk, maar kunnen soms ook triest en donker zijn, zoals bij het verhaal van ‘De nevelkindertjes’: een verhaal dat overigens erg aangrijpend is en waar je over na blijft denken.

Ontroerend, vrolijk, triest, grappig: er is voor ieder wat wils in ‘De zoute goudvis’. Zullen we nog eens een vrolijk stukje lezen uit het verhaal ‘De ondeugende schoenen’?

Slapen schoenen ook? Welnee. Schoenen zijn nooit moe. Op een nacht zei de linkerschoen van mijn vader tegen de rechterschoen van mijn vader: ‘Ik heb er genoeg van. De hele dag moet ik lopen waar die vader heen wil. Ik ga in mijn eentje lopen. Lekker een andere kant op!’

Zoiets eenvoudigs als schoenen die weglopen (‘ze liepen, ze holden, ze dansten, ze gingen allemaal lekker de andere kant op’) – Paul Biegel prikkelt je en laat je lachen om dingen die op het eerst gezicht zo normaal lijken, maar die eigenlijk best wel bijzonder zijn. Maar of de schoenen elkaar weer terug vinden? Dat moet je zelf ontdekken!

Ken je dat gevoel: dat je echt blij wordt van een boek? Dat gevoel heb je bij ‘De zoute goudvis’. Paul Biegel schrijft zo ritmisch, zo mooi en zo grappig en naar de kleurrijke illustraties van Mies van Hout kun je blijven kijken. Het wordt tijd dat je ook kennismaakt met de verhalen van deze meesterverteller. Halen dus in de bibliotheek, deze verhalenbundel!

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.