De zomer waarin mijn vader homo werdEndre Lund Eriksen

Terug naar lijst
 

De zomer waarin mijn vader homo werd

Titel: De zomer waarin mijn vader homo werd
Auteur: Endre Lund Eriksen
Uitgeverij: Van Goor, 2014
ISBN: 978 90 003 2956 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Honderd procent homo

De ouders van Arvid zijn gescheiden. Samen met zijn vader gaat hij met een oude caravan kamperen in een ongelooflijk saai Noors plaatsje. Daar ontmoet hij Indiane, een twaalfjarig meisje dat de puberteit opzichtig en komisch aan het ontdekken is. Ze praat graag over zoenen en seks, en het liefst probeert ze het ook gelijk uit: ‘Het is heel natuurlijk dat je wilt seksen als je zo oud bent als wij.’ Arvid vindt meisjes stom, maar bij gebrek aan beter gezelschap ontstaat er een enigszins aandoenlijke vriendschap tussen die twee. Ook Indianes vader Roger is net gescheiden. Van haar andere vader.

Tijdens de vakantie ziet Arvid zijn vader steeds meer veranderen. Hij gaat ineens fietstochtjes maken, zomaar voor de lol. En dan ook nog eens in zo’n strak ‘condoompak’! En hij drinkt meer wijn dan Arvid hem ooit heeft zien drinken. Niet in zijn eentje, maar samen met Roger. Arvid vertrouwt het niet. Is zijn vader ineens homo aan het worden? Samen met Indiane doet hij er alles aan om te voorkomen dat hun vaders een relatie krijgen. Ze proberen te voorkomen dat de mannen alleen zijn en houden hen zo veel mogelijk in de gaten. Tot Arvid ’s nachts wakker wordt en het bed van zijn vader leeg blijkt te zijn. Hij sluipt naar het huis van Roger en Indiane en de ademhaling die hij achter Rogers slaapkamerraam vandaan hoort komen - ‘een zware, op gezucht lijkende ademhaling’ - herkent hij maar al te goed.

‘Shit shit shit.
Geen twijfel mogelijk. Ik heb het met eigen ogen gezien, nu net. Of gehoord.
Hij is homo.
Honderd procent homo.’

‘De zomer waarin mijn vader homo werd’ is een grappig en fris boek over vriendschap, puberteit en homoseksualiteit - daar laat de titel geen twijfel over bestaan. Endre Lund Eriksen heeft een vlotte en makkelijk leesbare schrijfstijl. Hij gebruikt geen moeilijke woorden of zinnen en schrijft prachtig vanuit het perspectief van de dertienjarige Arvid. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven. In het gastenboek van de beroemdste buiten-wc van Noorwegen (met discobollen, gekleurde lichtjes, foto’s en parfums!) noteert Arvid zijn belevenissen.

Tijdens zijn vakantie sms’t Arvid met zijn beste vriend Frank, die vakantie viert in het zonnige zuiden. Frank is nogal druk met meisjes. Arvid is nog niet zover, en wacht ongeduldig tot hij in de puberteit raakt. Een mooi contrast met Frank en Indiane. Tegen het eind van het boek komt Frank langs. Wat een gezellig bezoekje moet worden, maakt alles nog verwarrender. Niet alleen voor Arvid, maar helaas ook voor de lezer. Er gebeuren dingen die het verhaal erg naar Arvid trekken, wat afleidt van de belangrijkste verhaallijn: het vermoede homo-zijn van zijn vader. Dat neemt niet weg dat ‘De zomer waarin mijn vader homo werd’ een geweldig origineel en komisch boek is!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.