De zomer van Winn-DixieKate DiCamillo

Terug naar lijst
 

De zomer van Winn-Dixie

Titel: De zomer van Winn-Dixie
Auteur: Kate DiCamillo
Uitgeverij: Querido, 2002
ISBN: 978 90 451 0051 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Ik wil ook zo'n hond!

Ik heb net 'De zomer van Winn-Dixie' van Kate DiCamillo uit. En nu wil ik een hond. Een lelijke, lachende hond met kale plekken, die van pindakaas houdt. Een hond die luistert naar mijn verhalen en me bij de mensen brengt van wie ik niet eens weet dat ze mijn vrienden kunnen zijn. Een hond die, ondanks zijn 'pathologische angst' voor onweer, van het leven geniet.

Toen ik het boek voor de eerste keer in mijn handen had, vond ik de naam van schrijfster DiCamillo heel bijzonder. De vraag was, kan ze net zo goed schrijven als haar naam mooi is? Ik begon te lezen en ben er niet meer mee gestopt tot aan de laatste pagina. Het is een prachtig boek, opgebouwd uit 26 korte (2-4 pagina's) hoofdstukjes vol warmte en humor. Je kunt het in één adem uitlezen, maar je kunt het ook als de lekkerste snoepjes aan jezelf uitdelen: elke dag een hoofdstukje, net voor het slapen gaan. Daarna hoef je niet eens je tanden meer te poetsen.

'De zomer van Winn-Dixie' gaat over het tienjarige meisje India Opal Buloni. Ze voelt zich eenzaam in Naomi in Florida, haar nieuwe woonplaats. Haar moeder is weggegaan toen Opal drie jaar oud was. Haar vader is predikant en denkt de hele dag na over zijn preken. Als Opal in de supermarkt een hond uit de handen van de bedrijfsleider redt, verandert haar leven. Ze noemt de hond naar de supermarkt: Winn-Dixie. Dankzij hem raakt ze bevriend met een paar bijzondere mensen: Otis, die met zijn muziek dieren hypnotiseert, bibliothecaresse Franny en de 'oude heks' Gloria. Ze leert ook het geheim van Amanda kennen en begrijpt dat de broertjes Dewberry niet slecht zijn maar alleen op een rare manier vriendschappen sluiten. In Naomi moet Opal tegen de vooroordelen en roddels vechten, ze mist haar moeder heel erg en ze kan niet eens over haar met haar vader praten.

'De zomer van Winn-Dixie' is het eerste boek van Kate DiCamillo. In de Verenigde Staten, waar ze woont, heeft ze voor dit boek de 'Newbery Honor' gekregen, een soort Gouden Griffel. 

En tot slot een verzoek... Als je ergens Franny's littmushopjes met droefheidsmaak vindt, mail ons het adres van de winkel, alsjeblieft. Wij willen ze ook hebben.

Ania.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.