De zombietreinEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

De zombietrein

Titel: De zombietrein
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido Kinderboeken, 2017
ISBN: 978 90 451 1956 4
Illustraties: Floor de Goede

Terug naar lijst

Verstripte gedichten

De zee strijkt laagje na laagje over het land.
Hij werkt aan een waterverfdoek op het strand.
Maar de zee is een schilder die niet weet wat hij kan.
Die aarzelt en twijfelt.
Iets aanbrengt, en dan…
Dan vergist hij zich,
wist hij zich,
een eeuwig getij.
De zee is een schilder zonder één schilderij.

Wat mooi! Dit prachtige gedicht van Edward van de Vendel is zo beeldend geschreven dat je het meteen voor je ziet. Of heb jij dat niet? Nou, dat is helemaal niet erg. Want voor ‘De zombietrein en andere stripgedichten’ maakte Floor de Goede bij 22 gedichten van Edward van de Vendel allerlei soorten striptekeningen. Samen vormen ze evenzoveel korte stripjes waarin de dichtregels zijn verwerkt in de tekstballonnen en tussentekstjes. Het is alweer de derde bundel van Van de Vendel en De Goede samen en dat zie je. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld.

Anders dan in de meeste dichtbundels laat deze poëzievorm weinig aan de verbeelding over. De Goede bepaalt met zijn tekeningen voor een heel groot deel hoe je de gedichten leest. Meestal is dat grappig, zoals ‘Wie kiest je nies’; soms ontroerend, zoals ‘Goudvissen in doosjes’, en zo nu en dan verrassend zoals het gedicht ‘Met zijn drieën’. Bij de dichtregels ‘Zou wel een dagje met mijn vader willen spelen toen hij tien jaar was. Met mijn opa ook. Rooksignalen maken (…) Kijken wie het verste plast.’ denk je in eerste instantie helemaal niet aan eekhoorns. Toch? Maar als je het stripgedichtje een paar keer gelezen hebt, kun je je al bijna niets anders meer voorstellen.

Voor wie liever zelf beelden fantaseert bij gedichten, is deze vorm wat minder geschikt. De gedichten zijn vooral interessant voor lezers die van strips houden. Voor stripfanaten is ‘De zombietrein’ de uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier met poëzie in aanraking te komen. Houd je van strips en gedichten lezen, dan is dit een ideale combinatie.

In Nederland is De Goede de enige die strips bij gedichten maakt. In het volwassenengenre, waar deze vorm al langer bestaat, is dat anders. Daar laten meerdere tekenaars in één bundel hun interpretatie van een dichter zien. Misschien kan dat ook leuk zijn voor een vierde bundel (!). Want zeg nou zelf: ben jij niet een beetje benieuwd naar hoe bijvoorbeeld tekenaar Kees de Boer een gedicht van Van de Vendel zou verstrippen?

Yvonne.

Leestip: Kun je niet genoeg krijgen van stripgedichten? Lees dan Opa laat zijn tenen zien uit 2008 of Draken met stekkers uit 2010, ook van Edward van de Vendel en Floor de Goede.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.