De zolderkinderenJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

De zolderkinderen

Titel: De zolderkinderen
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 003 1596 3
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Vechten om de zolder

Lieve luitjes, als jullie deze brief krijgen, dan ben ik gaan hemelen. Dat geeft niks, hoor, want ik had er echt zin in. Ik hoop dat jullie nog lang en gelukkig in het Koekoeksnest blijven wonen. Ik kan me geen betere mensen bedenken voor mijn fijne, oude huis.

Zo begint de afscheidsbrief van tante Mimi, de eigenaar van het Koekoeksnest. Het Koekoeksnest is een prachtig oud huis waarin drie gezinnen met veel plezier samenwonen: één gezin per verdieping. En de zolder? Die is van de kinderen! Daar kunnen ze tekenen, knutselen, spelletjes doen, televisie kijken… Nu tante Mimi dood is, erft haar neef Jimmy uit Australië het huis. Voor de gezinnen verandert er niets, behalve dat ze voortaan de huur aan hem moeten betalen. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar als neef Jimmy ineens in Nederland opduikt, blijkt er wél van alles te veranderen!

Hij komt niet alleen maar even op visite. Nee, neef Jimmy komt in Nederland wónen, in het Koekoeksnest. En nou mag jij raden welke verdieping hij voor zichzelf op het oog heeft… De zolder! Dat laten de zolderkinderen natuurlijk niet zomaar gebeuren. Ze doen er alles aan om hem weg te pesten. Ze verstoppen vlooien in zijn bed, spannen doorzichtig folie over zijn toilet… Maar zo gemakkelijk laat neef Jimmy zich niet wegwerken. Hoe gemener de zolderkinderen tegen hem doen, hoe gemener neef Jimmy wordt.

‘De zolderkinderen’ begint grappig en gezellig, maar wordt langzaamaan ook behoorlijk spannend! De vriendschap tussen de zelfstandige kinderen Milo, Daantje, Lina, Tim en Tijmen is sterk en hun liefde voor de zolder is groot. Die laten ze niet zomaar van zich af pakken, zelfs niet als ze gevaarlijke toeren moeten uithalen om hem terug te krijgen.

In het eerste hoofdstuk van ‘De zolderkinderen’ wordt iedereen voorgesteld, met daarbij een illustratie van Annet Schaap. Het is gelijk duidelijk dat de drie gezinnen heel verschillend zijn. Dat maakt het Koekoeksnest juist zo leuk en gezellig! Het boek staat vol met zwart-wit tekeningen van Annet Schaap, die ook de andere boeken van Janneke Schotveld illustreerde. Daardoor wordt het verhaal extra levendig.

Door het boek heen staan schattige briefjes van Milo aan zijn overleden tante Mimi, zoals: ‘Lieve tante Mimi, Neef Jimmy is er! Ziet u dat wel? Hij woont opeens op onze zolder. Kunt u hem alstublieft influisteren dat hij weg moet gaan?’

Zoals je gewend bent van de Superjuffie-boeken van Janneke Schotveld, gebruikt de schrijfster veel korte zinnen. ‘De zolderkinderen’ is een heerlijk leesboek dat je zó uit hebt. Het leest lekker vlot en je kunt je goed inleven in de zolderkinderen. Want zeg nou zelf: als jij zo’n fantastische zolder had, zou je er toch óók alles voor doen om die voor jezelf te houden?

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.