De zeer volhardende Gappers van FripGeorge Saunders

Terug naar lijst
 

De zeer volhardende Gappers van Frip

Titel: De zeer volhardende Gappers van Frip
Auteur: George Saunders
Uitgeverij: Vassallucci, 2003
ISBN: 978 90 500 0647 7
Illustraties: Lane Smith

Terug naar lijst

De gappers komen eraan!

Het leven is niet gemakkelijk als gapper. Ten eerste heb je je monsterachtige uiterlijk niet mee, maar erger is dat niemand het kan waarderen als je je gillend van blijdschap stort op een verse geit. Toch is dat niet gek: de geiten worden stikzenuwachtig van het gegil en stoppen met melk geven. In een dorp als Frip, waar de mensen leven van het verkopen van geitenmelk, is dat niet handig. En daarom zijn alle kinderen die er wonen van oudsher gappervegers. Want dat gappers nooit opgeven, blijkt wel uit de titel van het boek: 'De zeer volhardende Gappers van Frip', geschreven door George Saunders.

Vanaf de eerste bladzijde neemt Saunders je mee in zijn bizarre sprookje. In een hoog tempo en op een erg grappige manier schetst hij de problemen van Frip. De illustraties van Lane Smith sluiten aan bij de wonderlijke sfeer die het verhaal oproept. Veel van zijn tekeningen zijn een soort collages, waarbij hij gebruik maakt van aparte kleuren en verschillende technieken.

Gappers, wezens die eruit zien als knaloranje honkballen met stekels en een heleboel ogen, bepalen het leven in Frip. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat vegen de kinderen de gillende gappers van hun geiten en gooien ze terug in de zee, waar ze vandaan komen. Zo gaat het al jarenlang. Totdat een gapper met een iets-groter-dan-gemiddeld brein een plannetje bedenkt. In plaats van zich te verdelen over de drie geitenweitjes van het dorp, vallen de 1500 gappers de geiten aan die het dichtst bij de zee staan. En dat zijn de geiten van Capabeltje en haar vader...

Capabeltje is een meisje dat ondanks de gapper-ramp van aanpakken weet. Sinds haar moeder is overleden, doet ze alles in huis. Haar treurende vader wil alleen maar dat alles hetzelfde blijft als voorheen. Dat komt niet zo goed uit, want er moet wel iets gebeuren nu de geiten geen melk meer geven. Gelukkig is Capabeltje eigenwijs genoeg om haar eigen gang te gaan. Maar als ze haar buren om hulp vraagt, blijkt dat zij alleen maar denken aan hun eigen geluk. Het lot heeft immers bepaald dat zij niet getroffen zijn door de gappers en dat zullen ze wel ergens aan verdiend hebben!

Het is geweldig hoe Saunders de gedachten van de personages laat kronkelen. Illustrator Smith versterkt dit effect met zijn absurde maar prachtige tekeningen. Beiden maken van 'De zeer volhardende Gappers van Frip' een bijzonder boek met een verhaal vol onverwachte wendingen. De Zilveren Griffel die Saunders er in 2003 voor kreeg, is meer dan verdiend!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.