De zee zienKoos Meinderts

Terug naar lijst
 

De zee zien

Titel: De zee zien
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: De Fontein, 2015
ISBN: 978 90 261 3913
Illustraties:

Terug naar lijst

Twee beste vrienden en de zee

Een boek hoeft niet altijd een dikke pil te zijn om indruk te maken. Dat bewijst ‘De zee zien’ van Koos Meinderts. Het is een groots verhaal, maar klein opgeschreven. Zonder opsmuk en met veel gevoel beschrijft Meinderts de geschiedenis van de vrienden Jan en Kees. Een geschiedenis waarvan je meteen weet hoe hij af gaat lopen, want al in de proloog wordt duidelijk dat Jan van een schoorsteen is gevallen toen hij de zee wilde zien. Hij was op slag dood.

Op een gewone dag in 1959 gaat de vijftienjarige Kees vissen. Jan komt op dat moment met veel geweld in zijn leven. Hij eist ‘zijn’ plek op, geeft Kees een pak slaag en zo ontstaat een hechte vriendschap. Jan is anders dan alle andere jongens die Kees kent. ‘Ik wilde weten wie hij was en om die reden wilde ik zijn vriend zijn en niet omdat hij aardig was, want dat was hij niet, niet altijd.’ Kees, die opgroeit in een groot katholiek gezin, moet maar wat wennen aan de eigenzinnige trekjes van Jan, maar hij sluit hem ook direct in zijn hart. En niet alleen Jan, want hij wordt ook nog smoorverliefd op Jans tweelingzus Marijke. Hoe Meinderts die eerste liefde tussen Kees en Marijke beschrijft, is om warm van te worden: heel realistisch, ingetogen en teder. Maar dat Jan er ook een bijzondere relatie met Marijke op na houdt, wordt steeds duidelijker.

De stoere Jan wil dus maar wat graag de hoge schoorsteen beklimmen om vanuit de top de zee te zien. Natuurlijk sleurt hij Kees mee, die daar helemaal geen zin in heeft. Dat is toch veel te gevaarlijk? Kees geeft onderweg op en ziet dan zijn nachtmerrie werkelijkheid worden: Jan valt heel hard naar beneden. ‘Op het hoogste punt zwaaide hij, triomfantelijk. Hij riep nog iets, ik kon niet goed verstaan wat, - ‘Ik heb de zee gezien!’, zou hij dat hebben geroepen?’ En het ergste? ‘En toen is hij gevallen en ben ik naar huis gerend: er is niets gebeurd, er is niets gebeurd.’

Het ongeluk van Jan blijft Kees de rest van zijn leven achtervolgen. Hoe het verder gaat met Kees lees je namelijk in de proloog en de epiloog, die wat gekunsteld aanvoelen ten opzichte van het verhaal zelf. Toch is het ook indringend om te lezen hoe Kees met dit grote geheim probeert om te gaan. Is Jan nou écht gevallen… of is hij misschien gesprongen? Net als Jan zelf, zal dat een mysterie blijven.

Als je op zoek bent naar een prachtige roman over de waarde van vriendschap en de schoonheid van het leven, dan is ‘De zee zien’ jouw boek.

Lizan.

Leestip: In ‘Paper Towns’ van John Green lees je over een ander mysterie, namelijk over de verdwijning van Margo Roth Spiegelman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.