De ZandwolfAsa Lind

Terug naar lijst
 

De Zandwolf

Titel: De Zandwolf
Auteur: Asa Lind
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2004
ISBN: 978 90 583 8272 6
Illustraties: Kristina Digman

Terug naar lijst

Filosoferen met een Zandwolf

Vraag jij je ook wel eens af waar je was voor je werd geboren? Of waarom je soms je benen niet kunt laten stoppen met spartelen? Of waarom het heelal geen einde heeft? Zou je niet graag een vriendje hebben, die er altijd is om dat soort dingen aan te vragen? Of om gewoon leuke spelletjes mee te spelen, of je zelf verzonnen taal mee te spreken? Zo’n ideale vriend is de Zandwolf. De Zweedse schrijfster Asa Lind vertelt je over hem in het geestig en prachtig geschreven boek ‘De Zandwolf’. Als je dat uit hebt, wil je het liefst gelijk naar het strand rennen om te kijken of je ook een Zandwolf kunt vinden.

‘De Zandwolf’ gaat over Zackarina. Zij woont vlakbij zee. Op een dag graaft Zackarina een kuil in het zand en ontdekt daarin een bijzonder en zeldzaam dier: de Zandwolf. Zijn vacht ziet eruit als zonnegeel strandzand en hij is minstens even oud als de sterren. De Zandwolf heeft wel duizend scherpe tanden en eet zonneschijn en vooral veel maneschijn, omdat je daar slim van wordt. Hij heeft altijd tijd en weet het antwoord op moeilijke en makkelijke vragen. Dat komt mooi uit voor de nieuwsgierige Zackarina, die probeert de wereld om haar heen te begrijpen. Want haar papa en mama hebben meestal geen tijd voor vragen of spelletjes.

‘Waarom leest mijn papa de krant?’, vroeg ze. ‘Aha! Makkelijke vraag,’ zei de Zandwolf. ‘Je papa is betoverd, daarom!’ ‘Betoverd?’ vroeg Zackarina. ‘Ja, of gehypnotiseerd of zo’, zei de Zandwolf. ‘Zijn ogen zitten vast aan de krant, aan die kleine, zwarte lettertjes, en hij kan er zich niet van losmaken.’

De Zandwolf is geen wijsneus, die alles beter weet. Hij en Zackarina denken samen na en praten over belangrijke dingen in het leven. Asa Lind geeft je via de gesprekjes tussen Zackarina en de Zandwolf vaak een even verrassend als heldere uitleg over uiteenlopende onderwerpen. Zo praten zij over het heelal, over vervelende mevrouwen, over elkaar helpen en over engelenfeestjes. Of over blauwe plekken, die eigenlijk een soort medailles zijn voor dapperheid. Of over hoe je van het donker kunt leren houden, zodat je niet meer bang hoeft te zijn.

‘De Zandwolf’ is een mooi, vrolijk en soms beetje filosofisch boek. Het is origineel en duidelijk, met korte zinnen en bijpassende illustraties. Het boek is verdeeld in 15 hoofdstukjes, die elk een bezoek van Zackarina aan de Zandwolf behandelen. Het is in de eerste plaats leuk om te lezen, maar als je net als Zackarina wel eens met iets zit, kan dit boek je helpen om sommige dingen net iets beter te begrijpen.

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.