De X-factor, een must voor sterrenHenkjan Smits

Terug naar lijst
 

De X-factor, een must voor sterren

Titel: De X-factor, een must voor sterren
Auteur: Henkjan Smits
Uitgeverij: The House of Books, 2004
ISBN: 978 90 443 1218 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Op naar de top

Het concert is uitverkocht. Overal zijn gillende en juichende mensen. Ze zijn speciaal voor jou gekomen. Al weken staat jouw hit op nummer 1. Je haalt nog een keer diep adem en grijpt de microfoon stevig vast. Nu gaat het gebeuren… Je naam klinkt uit duizenden kelen. Eén stem klinkt wel heel dichtbij. Langzaam doe je je ogen open. En dan hoor je je moeder roepen dat je nu toch echt op moet staan...
Een popster worden blijft voor de meeste mensen een droom. Maar niet voor jou, tenminste, als je het boekje ‘De X-factor, een must voor sterren’ van Henkjan Smits hebt gelezen. Daarin leer je alles over de weg naar de top.

Henkjan Smits weet waarover hij het heeft, als kenner van alles wat er in de muziekwereld gebeurt. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als jurylid van verschillende talentenjachten op tv. In zijn ‘handboekje’ is Smits afwisselend positief en realistisch: eigenlijk kan iedereen een ster worden, maar ook al heb je het talent en de ‘X-factor’, de kans dat je doorbreekt is even groot als het winnen van de lotto.

Wat die ‘X-factor’ precies inhoudt, beschrijft Smits kort. Volgens hem is het ook niet in woorden te vatten: het is meer een gevoel, iemand heeft ‘het’ of niet. Voor het gemak gaat Smits er vanuit dat je dat talent en die magische combinatie van eigenschappen bezit en richt hij zich in het boek op de praktische en technische kanten van het artiestendom. Van het maken en versturen van je eerste demo tot het onderhandelen over hoe en wat je gaat verdienen; alles komt aan bod.

Henkjan Smits schrijft in spreektaal. Dat leest gemakkelijk; het lijkt net alsof hij tegen je praat. Daarbij vindt hij vooral zijn eigen mening erg belangrijk. Dat merk je vooral in zijn tips: Smits schijnt precies te weten wat je wel en vooral niet moet doen.

De tips & trucs wisselt Smits af met verhalen over zijn persoonlijke ervaringen met sterren. Bij deze stukjes lijkt het soms of Smits je wil informeren, maar de ondertoon is er één van roddel en achterklap, met een vleugje sensatielust. Toch zijn deze sappige verhalen leuk om te lezen. Wie wil er nou niet een kijkje nemen in de keuken van een megaster?

Henkjan Smits laat zien dat je droom niet zomaar werkelijkheid wordt. Het is vooral ‘werken, werken, werken’. Zo lijkt popster zijn eigenlijk verdacht veel op een gewoon beroep…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.